Saját paprika és paradicsom az asztalon? Így kezdj konyhakert építésbe!

A konyhakert megépítése már önmagában remek kihívás, aztán a növények folyamatos gondozásával egy szuper hobbit építhetsz be a napjaidba – arról nem is beszélve, hogy a féltve dédelgetett termés friss és tápanyagban gazdag étrendet biztosít majd neked és a családodnak.

A kertépítéshez szükséges kellékeket, eszközöket online is megrendelheted egy barkácsáruház webshopjából. Bízd másra a termékek összeválogatását és kiszállítását, a rendelés összegét pedig fizesd ki kényelmesen és biztonságosan Simple fiókba elmentett bankkártyáddal, amennyiben az adott webshop biztosítja a SimplePay fizetési megoldást.

A konyhakert megtervezése

Először a megfelelő területet kell kiválasztanod. A tervezésnél fontos szempont, hogy egy napsütötte területet jelölj ki, ahol az öntözést is könnyen meg tudod oldani, és nem utolsósorban a talajnak is jó a minősége. Ez utóbbit még mindig fel tudod javítani, ha nem a legjobbak kerted adottságai. Ehhez használhatsz komposztot, trágyát, műtrágyát vagy termőföldet. Az ágyásokat ajánlott körbekeríteni mondjuk téglaszegéllyel vagy falécekkel, hogy megvédd zöldségeidet a gyomnövényektől. Ezutóbbit úgyis kivitelezheted, ha magaságyást hozol létre.

Pro tipp: építs magaságyást!

A magaságyás azért is nagyon praktikus, mert a növények megemelt helyzete miatt sokkal kényelmesebben munkálkodhatsz, nem kell többet hajlonganod vagy a földön térdelned. Olyan ez, mint egy hatalmas cserép, ami azért jó, mert a talaj szerkezetét is te tudod összeállítani, hogy növényeidnek a legmegfelelőbb körülményeket biztosítsd.

A legideálisabb, ha az emelvény a 60-80 centi magas, és csak annyira széles, hogy még kényelmesen át tudj nyúlni a túloldalra, ne kelljen a tömböt mindig megkerülni. A magaságyás vázát fából, téglából vagy kőből is megépítheted, viszont ha nem szeretnél te magad eszkábálni, ezt készen, előre összeállítva is megvásárolhatod. Ilyenkor bár lemondasz a személyre szabás lehetőségéről, a beépített extra funkciók azért kárpótolnak majd: ilyen például a beépített öntözőrendszer és a vízszintmérő, mely mind az eredményes palántázást szolgálja.

Jöhet az ültetés

Akár vetőmagot tervezel elszórni, akár megvásárolt palántákat szeretnél beásni, még mielőtt nekilátsz a feladatnak, érdemes utánanézni, hogy a termeszteni kívánt növényeket hogyan tanácsos egymáshoz képest elhelyezni. Bizonyos típusokat nem előnyös egymás mellé ültetni, ugyanakkor olyan párosítások is léteznek, melyekben a résztvevő növények kimondottan segítik egymás fejlődését. Ne feledd, hogy a növények helyigénye is eltérő lehet. Az ültetési időt és az ültetés rendjét a vetőmagok csomagolásáról is leolvashatod.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Források:
https://www.praktiker.hu/konyhakert-kezdoknek
https://www.praktiker.hu/magasagyas-keszitese