Ezeket a zöldségeket ősszel is ültetheted!

Az ősz a szüret időszaka – ugyanakkor az előre tervezés is nagy szerepet játszik ezekben a hónapokban. Bizonyos zöldségeket ősszel is el lehet vetni, így már tavasszal fogyaszthatunk a veteményeskert terméséből. Sőt, olyan zöldség is van, amit még a tél megérkezte előtt betakaríthatunk. Ha érdekel, melyek ezek, olvass tovább!

Simple tipp: ne feledd, hogy a kertészkedéshez szükséges eszközöket, a vetőmagokat és a palántákat online is megrendelheted egy kertészeti webáruház oldaláról. Utánvét helyett válaszd a kényelmet, és fizess a SimplePay-jel, amikor csak teheted!

A saláta és a spenót

A fejes saláta szeptember közepéig vethető. Ha erről lekéstél, akkor sincs minden veszve, hiszen az áttelelő saláta palántáit még október közepén is ki lehet ültetni. Az októberi ültetés a következő év májusában hoz majd nagy örömöt: zsenge és ropogós levelekkel dobhatod fel ételeidet. A spenótot is ültethetjük ősszel, hiszen az is jól bírja a hideget. Az őszi ültetésnek az előnye, hogy a spenót már kora tavasszal levelet bont. Ha csak tavasszal ültetnénk, május végére érne meg a zöldség, amikor elképzelhető, hogy a túl nagy meleg miatt bekövetkezne a felmagzás, ami egyúttal a spenótot is ehetetlenné teszi.

A fokhagyma

Készen állsz, hogy megismerd a fokhagyma egy újabb, szuper tulajdonságát? Kedvenc zöldségünk amellett, hogy finom és egészséges, még a veteményeskert védelmében is segítségedre lehet. Hogy hogyan? A fokhagyma távol tartja a kártékony rovarokat, éppen ezért érdemes úgy vetni őket, hogy kör alakban kvázi körbekerítsék a kiskertet. A fokhagyma ültetése egyébként nagyon egyszerű: a fokhagyma fejeket szét kell választani gerezdekre, és ezeket a gerezdeket kell ledugdosni a talajba. A gerezdekből aztán jövő nyárra egész fej foghagymák lesznek, ami valljuk be, egész jó alku. 

A hónapos retek

Ha meleg az ősz, meg lehet próbálkozni a hónapos retek vetésével is. A hónapos retek rendkívül gyorsan megérik, körülbelül 3-4 hét alatt, így még az igazi hideg beállta előtt betakaríthatod a finomságot. Hogy honnan tudjuk, mikor érett meg? A gyökerek talajfelszín feletti részének átmérőjét kell figyelnünk: a legtöbb típusra igaz, hogy a 2,5 centiméteres átmérőt kell elérniük. Ne feledkezz meg róluk, hiszen, ha az érett retkek a talajban maradnak, hamar megromlanak.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Források:
https://nlc.hu/egeszseg/20210912/osz-zoldseg-ultetes-rukkola-spenot/
https://www.agraroldal.hu/osszel-vetheto-zoldsegek.html
https://www.gardenersworld.com/plants/vegetable-seeds-to-sow-in-september/
https://www.youtube.com/watch?v=h_rRZkGLBhM
https://www.edenkert.hu/konyhakert/levelzoldsegek-salatak/spenot-rost-egeszseg-antioxidans/2093/
https://www.kertpont.hu/honapos-retek-fajtai-vetese/