A tökéletes lángos titka 

A tökéletes lángos az, amit egy vidám, forró strandolós napon egy árnyékos büfében barátok vagy család társaságában fogyaszthatunk el. Lehet a saját magunk készített lángos is hasonlóan finom? Jó hír, hogy kis odafigyeléssel eléggé közelíthetünk hozzá. Az alap a jó tészta – kívül ropogós, belül puha, picit levegős.

Erre pedig mondhatnánk, hogy mindenki ízlés szerint pakolhatja a feltéteket, de nem hagyhatjuk említésen kívül a közönségkedvencet, lángosfeltétek koronázatlan királyát – a sajtos-tejfölöset egy kicsi fokhagymával. De hogyan is készül ez otthon? 

 

Tippek a tésztához: 

A lisztet mindig szitáld át, ne maradjanak benne csomók semmiképpen! A tésztába élesztő is kerül, amit víz helyett érdemes egy kis langyos tejben felfuttatni. Figyelj, hogy a tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, különben nem fog jól megkelni a tészta. Ezt úgy tudhatod meg, hogyha beleteszed az ujjad pár másodpercre, és kellemesen meleg, de nem éget, vagy ha van ételhőmérőd, akkor 35-38 fokra lődd be, ugyanis 40 fok fölött az élesztő már nem lesz ugyanolyan hatékonyságú.  

 

A dagasztás 

Tedd egy nagy, olajozott tálba a kész tésztát, amiben bőven van helye akár a duplájára duzzadni, és takard le tiszta konyharuhával! Kétszer kell keleszteni a tésztát, az első alkalommal, amikor szép nagyra nőtt, csak porciózd, és hagyd még pihenni, utána jöhet csak a dagasztás. A dagasztás nem könnyű móka, a karjaidat jelentősen igénybe veszi. Végezz alapos munkát, ne sajnáld az erőt és az időt, minél jobban gyúrod, annál könnyedebb, levegősebb és puhább lesz a tészta belseje. Formázás során olajos kézzel húzd ki tányér nagyságúra, így nem fog annyira a tenyeredhez tapadni. 

 

Sütés 

Légy türelemmel, a lángos sütésénél fontos, hogy az olaj kellőképp felmelegedjen. Ha nem várod ki, akkor megszívja magát olajjal, ami senkinek nem lesz a kedvére. Használj nagy serpenyőt, amiben kényelmesen elférnek a finomságok! Egyszerre csak egyet süss, így nem ragadnak össze, és figyelni is tudsz arra, hogy nehogy megégjenek. A lángos frissen a legfinomabb, így annyit süss csak, amennyit helyben megesztek, a tésztát később is felhasználhatod. 

 

Hozzávalók 4 személyre: 

50 dkg finomliszt 

1 teáskanál só 

1 teáskanál cukor 

2.5 dkg friss élesztő 

2 dl joghurt 

2 dl langyos víz 

olaj a sütéshez 

 

Ha a nyári lángosozáshoz új konyhai felszerelés után néznél, vagy esetleg nincs még otthon szita vagy kelesztő tál, akkor se aggódj!

Nézz szét az interneten, ugyanis webshopokban jobbnál jobb eszközöket találhatsz gyakran visszautasíthatatlan áron. Amennyiben az adott online üzletben már elérhető, válaszd a SimplePay fizetést, amivel garantálhatod a tranzakció biztonságát! 

 

Forrás: 

Kiemelt kép forrása: shutterstock.com

https://www.nosalty.hu/ajanlo/tokeletes-langos-nyomaban 

https://sobors.hu/technologia/langos-sutesi-tippek/