Megszoktuk az erős ügyfél-hitelesítést, de vannak kérdéseink az online vásárlással kapcsolatban

Legyen szó személyes vagy online fizetésről, 2021-ben nagy előrelépések történtek az elektronikus fizetés fejlődésében. A változások tudatosságot is igényelnek – erre hívja fel a figyelmet a Visa és az OTP Mobil közös kutatásában. Annak ellenére, hogy a felnőtt korú, bankkártyával rendelkező lakosság 96 százaléka vásárolt már online, a biztonságos fizetés és internetes csalások körül még mindig sok mítosz kering, derült ki a két cég friss, reprezentatív kutatásából.

A 18-60 év közötti bankkártyával rendelkező magyar lakosság véleményét reprezentáló kutatás eredményeiből kiderült, hogy a 60 év alatti magyar lakosság elsöprő többsége, közel kilenctizede használta már internetes vásárlásai alkalmával bankkártyáját. A válaszadók 58 százaléka kizárólag bankkártyát használ ilyen esetben. A kitöltők 54 százaléka egyből megszokta az online vásárlásokat még biztonságosabbá tevő ügyfél-hitelesítés[1] folyamatát, 45 százalék pedig sokkal biztonságosabbnak érzi az online fizetési folyamatot az új Európai Uniós irányelv bevezetése óta.

A megkérdezettek több mint fele már a rendelés után bankkártyával kiegyenlíti a számlát, és csupán egyharmaduk szeretne az utánvétes fizetéssel biztosra menni (legyen az akár készpénzes, akár bankkártyás fizetés). A készpénzes utánvéttel történő vásárlási szokás erősebben tartja magát a vidéki településeken, mint Budapesten: a vidéki válaszadók negyede, a budapestiek 13 százaléka használja az online vásárlásnál ezt a fizetési módot.

„A Visa célja az egyszerű és biztonságos online fizetési megoldások megteremtése a fogyasztók számára. Európában több mint 20 országban mértek 40 százalék vagy afölötti növekedést az online vásárlások tekintetében (2021 júniusával való összevetés során). Néhány országban, mint például Magyarországon is, ez a növekedés majdnem elérte az 50 százalékot is. Ahogy egyre népszerűbbé válik az online kereskedelem, úgy mi is új technológiákat fejlesztünk, amelyek biztonságosan tárolják fogyasztóink adatait, így amikor visszatérnek egy oldalra, csupán egy kattintással vásárolhatnak, ezáltal gyorsabbá, egyszerűbbé és biztonságosabbá téve az online fizetést – nyilatkozta Kiss Ede, a Visa magyarországi igazgatója.

„Fontosnak tartjuk, hogy egyszerűbb, innovatívabb és biztonságosabb megoldásokkal szolgálhassunk ügyfeleinknek. Emellett ugyanolyan fontos, hogy a felhasználók tudatosan kezeljék pénzügyeiket és biztonságos, felelős döntéseket tudjanak meghozni az online kereskedelem sokszor buktatókkal teli útvesztőjében. Az OTP Mobil számára pedig fontos cél, hogy ebben támogassuk őket. Ezért is hívtuk életre a Visa-val karöltve edukációs kampányunkat” – nyilatkozta az OTP Mobil Kft. ügyvezetője, Benyó Péter.

Vegyes élményeink vannak, de tudjuk-e mi a teendő probléma esetén?

Az átfogó, reprezentatív kutatás arra is rámutatott, hogy ugyan sokan élnek az internetes vásárlás lehetőségével, de azzal már kevesen vannak tisztában, hogy fennakadások esetén mi is a teendő.

Minden második kutatásban résztvevő személy tapasztalt már egy vagy akár több kellemetlenséget is internetes vásárlásai alkalmával. Ezek közül a leggyakrabban előforduló eset, hogy az ügyfél nem kapja meg a megrendelt terméket. Ez a válaszadók negyedével előfordult már, de szintén gyakori, hogy hibás termék érkezett meg hozzá. Egyes esetekben előfordult az is, hogy nem azt a terméket kapta, amit megrendelt, törött áruval pedig csak kevesebb mint 10 százalék szembesült internetes vásárlásai alkalmával.

Annak ellenére, hogy a lakosság 54 százalékát érintette már valamely probléma, véleményük megoszlik a teendőkkel kapcsolatban: 31 százalék szerint a hatóságokat, 29 százalék szerint a kártya kibocsátóját kell értesíteni az esetről, míg 27 százalék azt nyilatkozta, hogy az első lépés a kártya letiltása. A megkérdezettek 7 százaléka egyáltalán nem tudja mit kell tenni, ha például csalás áldozatául esik internetes vásárlás során. Az úgynevezett chargeback eljárás előnyeivel sincs mindenki tisztában.

A Visa azonban biztonságot is kínál azokra az esetekre a fogyasztónak, ha például hibás terméket kap és nem tudja visszaküldeni, vagy ha például törlik a repülőjáratát. Amennyiben a kártyatulajdonos nem tudja közvetlenül a kereskedővel megoldani a problémát, a Visa chargeback eljárás során segít az érintettnek és bankjának az eset kivizsgálásában, jogos panasz esetén pedig a kártalanításban.

A kutatásról

Célcsoport: 18 -60 év közötti bankártyával rendelkező magyar lakosság.

Adatgyűjtési időszak: 2021.08.12. – 2021.08.17

A kutatás elemszáma: 1002 db.

Az aktív mintavétel biztosítja, hogy a megfelelő emberek megfelelő arányban kerüljenek a válaszadói panelből a konkrét mintába. 

A felmérés befejezése után, az eredmények reprezentativitásának biztosítása érdekében, az  adatokat relatív fontossági értékekkel látjuk el, hogy a minta összetétele közelítsen a nemzeti profilhoz (statisztikai súlyozás).

Ez a módszertan megfelel annak, ahogyan minden kutatóintézet finomhangoló intézkedésként súlyozza az adatokat.

A Pulzus © Kutatási Rendszer esetében életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus alapján végezzük el a súlyozást. 

A statisztikai súlyozás elvégzésével eredményeink az ország egészének, vagy a kutatás témájának megfelelő társadalmi, fogyasztói csoportnak a véleményét, szokásait, cselekvési szándékait megbízhatóan tükrözik.

Az OTP Mobil Kft.-ről

Az OTP Bank 2013-ban azzal a céllal alapította OTP Mobilt, hogy a csoport fintech cége legyen. Az OTP Mobil három legismertebb szolgáltatása a Simple by OTP mobilalkalmazás, a SimplePay online fizetési megoldás és a 2020 szeptember óta elérhető, kifejezetten a KKV-k számára kialakított SimpleBusiness alkalmazás. A három szolgáltatásból álló Simple ökoszisztéma mára 1,7 millió felhasználó mindennapjait teszi egyszerűbbé.

A Simple by OTP alkalmazásról

A Simple by OTP alkalmazás egy olyan hazai fejlesztésű, integrált alkalmazás, amely a mobilfizetést ötvözi számos, az életet egyszerűbbé tevő szolgáltatással, mint például a köztéri parkolás fizetése, autópálya-matrica vásárlása, mozi- és koncertjegyek vásárlása vagy a biztosításkötés. Ingyenesen letölthető a Play Store-ból és az App Store-ból, szolgáltatófüggetlen, bármely bank által kibocsátott bankkártyával használható és szinte minden okostelefonra telepíthető. További információk: www.simple.hu

A Hello, a biztosításon túlmutató digitális szolgáltató, ahol az aktív életet élő, és a digitális innovációk felé nyitott ügyfelek részére kínálunk nem csak biztosítási szolgáltatásokat. A bringások a hello Bringás appban, a nagy utazók pedig a hello Utazó appban találják meg a számukra ideális, és 100%-ban digitális szolgáltatásokat. A Hello márka biztosítási szolgáltatásait a Posta Biztosító, a Magyar Olimpiai Csapat biztosítója nyújtja. További információk: www.hello.hu 


[1] 2021. január 1-től az internetes bankkártyás vásárlásokat több biztonsági lépésben kell jóváhagynia a bankkártya-birtokosoknak, ez lehet például egy SMS-ben kapott kód megadása vagy biometrikus azonosítás is.