Energiatakarékos megoldások a háztartásban – így pénzt is spórolhatsz, és a környezetet is véded!

Kisebb praktikákat keresel, amik segítenek otthonodban energiát spórolni, vagy a fenntartható életmód érdekében teljes felújításba fognál bele? Cikkünkben többféle szempontból közelítettük meg a kérdést, így bármilyen terv is motoszkál a fejedben, tippjeink közt találhatsz olyan változtatást, amit saját környezetedben is megvalósítanál.

Simple tipp: ha a SimplePay fizetési megoldással találkozol online vásárláskor, válaszd a „fizetés Simple fiókkal” opciót, és fizesd ki a tételeket fiókodban elmentett bankkártyáddal. Ha még nem mentetted el kártyádat, ezt menet közben is megteheted, így legközelebb nem kell bepötyögnöd bankkártyaadataidat.  

Hőveszteség csökkentése egyszerű lépéssel

A szoba levegőjét fűtsd, ne a falakat! Hőtükör fóliák felhelyezésével jelentősen csökkentheted a hőveszteség mennyiségét otthonodban. Az alumíniumfóliát a falra szerelt fűtőtest mögé kell helyezni, a hősugarakat innen veri vissza a szoba irányába, hogy ne a fal nyelje el azokat. Hőtükör fóliák felhelyezésével 5-6 százalékos energiamegtakarítás érhető el.

Izzók cseréje

Ha még van otthonodban „hagyományos” izzó, már az is nagyon hatékony energiacsökkentő lépés lehet, ha ezeket mielőbb energiatakarékosra cseréled. A LED például átlagosan 85%-kal kevesebb energiát fogyaszt. Modern fényforrásokkal nem csak áramfogyasztásunk lesz kevesebb, de szemünk számára is sokkal kellemesebb világítást adnak.

Háztartási eszközök modernizálása

Az izzók cseréjénél ez már kicsit nagyobb falat, na meg nem is teljesen reális, hogy egy csapásra megújítsd a teljes gépparkot – ugyanakkor lépésről lépésre haladva, a régi, már-már elavultnak tekinthető gépek fokozatos elhagyásával nagy változásokat érhetsz el az energiafogyasztást illetően. Új eszköz vásárlásánál figyelj az energiaosztály besorolásra: válassz A++ vagy afeletti besorolású készülékeket az igazán hatásos megoldás érdekében.

Távolról irányítható okosotthon rendszer

Ez elsőre nagyon futurisztikusnak hangozhat, pedig akár a te valóságod is lehet – napközben többé nem kell azon kattognod, hogy vajon visszavetted-e otthon a fűtést, vagy hogy tényleg minden villanyt lekapcsoltál-e, hiszen az okosotthon rendszernek köszönhetően okostelefonod segítségével távolról is irányíthatod például a fűtést és a villanyt. Mivel nem mennek feleslegesen a különböző készülékek, csomó energiát spórolhatsz.

Napelemes rendszerek

Megtérül, nem térül? Sokösszetevős a dolog, de nagy általánosságban az mondható el, hogy egy minőségi napelemes rendszer kiépítésének költsége körülbelül 10-20 év alatt térül meg. Ha ilyen méretű beruházásba nem is vágnál bele, már azzal is jelentős változást érhetsz el, ha például a kültéri világítást napelemes lámpákkal oldod meg.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.Források:
https://energiaklub.hu/dl/kiadvanyok/holszokikazenergia.pdf
https://otthonneked.hu/hogyan-tegyuk-otthonunkat-koltseghatekonyabba/
https://www.eon.hu/hu/blog/napenergia/18-napelem-rendszer-tevhit-ami-sokakat-elriaszt.html
https://www.emag.hu/timeless-tools-kulteri-napelemes-lampa-40-led-taviranyito-ip65-vedelem-hop1000959-1/pd/DDQP05BBM/