Zölden a nyaraláson is: tippek a környezetbarát kikapcsolódáshoz 

Zölden nyaralni? Naná! Természetesen az utazás első sorban a pihenésről és az élménygyűjtésről szól, de fontos, hogy ilyenkor is szem előtt tartsuk a környezetvédelmet. Egyre többen keresik a módját annak, hogyan utazhatnak fenntarthatóbb módon. Az alábbiakban néhány egyszerű és hatékony tippet gyűjtöttünk össze, amelyek segítenek, hogy környezetbarát módon élvezhessük a feltöltődést. 

Ha az otthonunk, akkor a szállásunk is lehet zöld 

Keressünk olyan szálláshelyeket, amelyek elkötelezettek a fenntarthatóság mellett. Ezek lehetnek ökohotelek, zöld minősítéssel rendelkező panziók, vagy akár olyan apartmanok, amelyek megújuló energiaforrásokat használnak. Az ilyen szálláshelyek gyakran rendelkeznek víz- és energiatakarékos megoldásokkal, valamint újrahasznosító programokkal. De akár mi magunk is csökkenthetjük az energiafelhasználást, ha takarékoskodunk a vízzel és az energiával, például hosszú fürdők helyett rövid energizáló zuhanyt veszünk, vagy minél rövidebb ideig használjuk a klímát. 

Muszáj repülni? 

Ha lehetséges, válasszunk olyan úti célt, amely könnyen elérhető vonattal vagy autóbusszal. Ha mindenképpen repülővel kell utaznunk, próbáljunk közvetlen járatot választani, mivel a fel- és leszálláskor a legnagyobb az üzemanyag-fogyasztás. Ezenkívül kompenzálhatjuk a repülés által okozott szén-dioxid-kibocsátást különböző karbonsemlegesítő programokon keresztül. 

Séta, tömegközlekedés és biciklizés 

Az autóbérlés helyett próbáljuk meg a helyi tömegközlekedést használni, ami gyakran nem csak környezetbarátabb megoldás, de olcsóbb is. Sok városban bérelhetünk biciklit is, amivel nemcsak a környezetszennyezést kerülhetjük el, de kiváló módja, a helyi látványosságok felfedezésének és közben még remek sportolási lehetőség is. Sőt, a nagy városokban sok dugó miatti bosszúságtól kímélhet meg. 

Gondolkodjunk előre! 

Utazás közben használjunk újrahasznosítható palackokat, evőeszközöket és vászontáskákat. Ezzel csökkenthetjük a műanyag hulladék mennyiségét, és hozzájárulhatunk a környezet védelméhez. Sok helyen találhatók ivókutak, ahol újra tölthetjük a palackjainkat. Ráadásul nem merül fel az a probléma sem, hogy nem találunk evőeszközt, amikor szükségünk lenne rá például egy utcai árusnál. Emellett a nagy hőségben kiemelten fontos a folyadékbevitel is, amit, ha van nálunk egy teli kulacs talán kisebb eséllyel felejtünk el. 

A természetben is felelősségteljesen! 

Ha nagy város helyett természetközeli nyaralást tervezünk, ügyeljünk arra, hogy ne zavarjuk meg az élővilágot. Ne hagyjunk magunk után szemetet, és tartsuk tiszteletben a természetet. Használjunk öko naptejeket és rovarriasztókat, hogy minimalizáljuk a káros vegyi anyagok kibocsátását a természetbe. Emellett praktikus egy kis hulladéktárolót is magunknál tartani, amiben összegyűjthetjük a szemetet, amíg nem találunk szemetest. 

A fenntartható nyaralás nemcsak a környezet számára előnyös, hanem számunkra is, hiszen tudatosabbá válunk, és mélyebb kapcsolatot építhetünk ki a természettel és a helyi közösségekkel. Kis változtatásokkal is nagy hatást érhetünk el, ezért érdemes ezeket a tippeket beépíteni a nyaralási terveinkbe. Élvezzük a pihenést, és közben tegyünk meg mindent a bolygónk megóvásáért! Akár kulacsot, vászontáskát vagy naptejet szereznétek be, rendeljétek meg egyszerűen online. Fizetésnél pedig lehetőség szerint válasszátok a SimplePay fizetési opciót, amivel nem csak biztonságosan, de kényelmesen is fizethettek. 

 

Források: 

https://agotabiro.com/10-tipp-kornyezetbarat-nyaralas-megvalositasahoz/ 

https://www.zold-magazin.hu/zold-hirek/utazas 

https://divany.hu/eletem/kornyezetbarat-nyaralas-utazas-kornyezetvedelem/