Tojásfestés, kincsvadászat – húsvéti készülődés otthon a kicsikkel 

Idén húsvét március 31-re és április 1-ére esik, így érdemes időben elkezdeni gondolkodni milyen programokat is szeretnénk az ünnepre. Gyerekekkel igazán színes és érdekes játékokat is kipróbálhatunk, amelyekkel nem csak együtt készülődhetünk, de még tanulhatnak is a húsvéti szokásokról.

Összegyűjtöttünk néhány egyszerűen megvalósítható, de annál izgalmasabb ötletet, amelyhez mindössze néhány kiegészítőre és egy kis kreativitásra lesz szükségetek. Előbbieket pedig könnyedén beszerezhetitek online, így a boltokban való keresgéléssel sem kell időt töltenetek. Fizetésnél lehetőség szerint válaszd a SimplePay fizetési megoldást, Simple-fiókban elmentett kártyáddal egyszerűen és kényelmesen kiegyenlítheted a számládat. 

Tojásfestés kicsit másképp 

Természetesen egy olyan igazi hagyományos húsvéti elfoglaltság nem maradhat le a listáról, mint a tojásfestés. Ám egy kis újítással sokkal egyszerűbb és gyerekbarátabb lehet, mint annak idején. A „kifújt” törékeny tojáshéjak vagy a romlandó és ugyancsak törékeny egész tojások helyett találhattok hungarocellből vagy fából készült tojás formákat is amelyet épp úgy kifesthettek együtt, mint valódi társaikat, miközben biztosan épen maradnak a díszítés végére is és sok évig az otthonotok díszei lehetnek. Egy másik megoldás lehet, ha csokoládé tojásokat készítetek és csomagolást gyártotok és díszítetek nekik egyedileg, így nem csak mutatósak, de finomak is lesznek, sőt akár ajándéknak is szuperek és persze különlegesek. A gyerekek pedig garantáltan élvezni fogják ezeket a maszatolós és édes programokat. 

Otthoni kincsvadászat 

A tojáskereséshez vagy kincsvadászathoz nem kell feltétlen elmennetek otthonról, hiszen akár az udvaron vagy még a lakásban is megoldhatjátok. Szerezzetek be néhány édességet vagy a húsvéthoz kapcsolódó apró ajándékot a kicsiknek és rejtsétek el őket a lakás számukra is elérhető, ám kissé eldugottabb zugaiban. Ezután kis borítékokba írjátok fel sorban az apró nyomokat, amelyek majd elvezetik őket egyik meglepetéstől a másikig. Ezek a levélkék igényelnek ugyan némi fejtörést, de egy kis kreativitással könnyedén kitalálhattok olyan mondatokat melyek személyre szabottak és némi gondolkodással számukra is megoldhatók. Például utalhattok a kedvenc játékukra anélkül, hogy konkrétan megneveznétek, de akár az ágyat, a kanapét vagy valamelyik szekrényt is körül írhatjátok egy-egy találóskérdéssel. Ez a játék biztosan leköti majd a kicsiket néhány órára és szuper közös emlék válik belőle. 

Mesedélután 

Kereshettek kifejezetten húsvéti meséket, amelyeket együtt elolvashattok vagy akár el is játszhattok, de ha igazán kreatívok szeretnétek lenni, írjatok sajátot. Na nem kell ám itt egyből szépirodalmi nagyságokra gondolni, de szuper játék lehet, ha elkészítetek vagy valahonnan átvesztek egy alapot majd a szereplőket és helyszíneket kiveszitek, így ezeket maguk a gyerekek találhatják ki. A közös ötletelés mindannyiótoknak izgalmas lehet, majd az elkészült mesét felolvasva jókat nevethettek és beszélgethettek. Ki tudja, talán egy új családi kedvenc születik. 

Sütés-főzés 

A magyar hagyományok igencsak fontos része az gasztronómia, így a kicsikkel is érdemes megismertetni a tradicionális ünnepi ételeket. Ha szívesen lefoglalnátok őket míg elkészül a menü vonjátok be őket egy-egy feladatba. Készíthettek nyuszis kalácsot, répatortát, de akár a húsvéti sonkát is. Bár természetesen fontos odafigyelni, hogy semmiképpen ne kerüljenek veszélyes helyzetbe, de a tészta gyúrás vagy keverés, esetleg szaggatás, díszítés vagy fűszerezés lehet az ő külön feladatuk, így ők is úgy érzik majd, hogy részesei a feladatoknak és nekünk sem kell aggódnunk.  

Reméljük sikerül ötleteket merítenetek ezekből és a saját ízlésetek és családotok igényeire formáljátok ezeket. Kellemes húsvéti készülődést és szuper közös élményeket kívánunk! 

Források: 

A kép illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

https://blog.genertel.hu/biztositasi-kisokos/husveti-karanten-otthoni-programok/ 

https://atomzsir.hu/cikkek-blog/mit-csinaljunk-otthon-gyerekkel-husvetkor