Téli sport, sífutás

Nemcsak személyesen, de online is beszerezheted új hobbid kellékeit a sportszerkereskedésekből. Pakold meg a virtuális kosaradat, a végén pedig - ha lehetőséged van rá - válaszd a SimplePayt, hogy gyorsan és biztonságosan fizethesd ki a számlát.

Sífutóléceken is miénk legyen a téli álomvilág

Akármilyen varázslatos is a síelés, a meredek lejtők és a sebesség sokakat elriasztanak a téli sportágtól. Ám ki mondta, hogy így már nem is élvezhetjük aktívan az elbűvölő havas tájakat? A sífutásnak köszönhetően mi is meghódíthatjuk a hómezőket, ezért körképünkben megnézzük, ennek érdekében összegyűjtöttük a szükséges felszerelés elemeit, a következő cikkünkben pedig mutatunk néhány ideális terepet is.

Ember legyen a talpán, aki megáll a lábán

Bár első pillantásra a sífutás jóval könnyebbnek tűnik, mint a száguldó síelés, azért idő kell akkor, hogy rákapjunk a helyes technikára, így aztán ne csodálkozzunk rajta, ha olykor úgy csúszik ki alólunk a lábunk, mintha közünk sem volna a mozgatásához. Gyakorolgassuk türelmesen a többi sportágtól jócskán eltérő mozgást, továbbá megfelelő öltözékkel és kiegészítőkkel tegyünk azért, hogy tényleg csak a betanulásra kelljen koncentrálnunk. 

Napszemüveg és kesztyű nélkül el se induljunk

Öltözetünk kiemelten fontos a téli sportok közben, ugyanis garantáltan elvonja a figyelmünket, ha vacogunk vagy a hajszálainkró is folyik a verejték. Ilyen malőröket azonban könnyen elkerülhetjük, ha rétegesen öltözködünk. A hosszú ujjú technikai felső vagy a nadrág alá passzoló aláöltöző olyan alapfelszerelés, amelyekért később egészen hálásak leszünk. Maga a sínadrág mindenképpen legyen vízhatlan, hogy egy esetleges eséskor ne ázzon át, és igaz ez a lehetőleg softshell technológiával készült, azaz szélálló kabátra is.

Az olyan apróságokról se feledkezzünk meg, mint a fülvédő, csősál, sapka vagy éppen kesztyű – az utóbbi nemcsak a hideg ellen véd, hanem eséskor is jól tompít. A hóról visszaverődő fény miatt pedig a csomag elmaradhatatlan eleme a napszemüveg, és persze a napvédő krémről se feledkezzünk meg.

Könnyű cipővel a könnyű lécen

Persze a sífutás élményét markánsan meghatározza a lábunkra csatolt síléc, így körültekintően válasszuk meg. Egy könnyű, széles darab gondoskodik a stabilitásról és a megfelelő súlyelosztásról, miközben a siklásnak és a tapadásnak is megfelelő arányát biztosítja. Pluszban szárnyakat ad egy könnyű, a klasszikus vagy a korcsolyázó stílushoz passzoló, az elrugaszkodást segítő cipő, amely ráadásul jól illeszkedik a kötéshez is. Egy apró tipp: sífutáskor is jól jöhet a túrasíben használt fóka, amely a léc aljára helyezve megakadályozza, hogy visszacsússz egy nehezen meghódított magaslatról.

Forrás: 

https://sportoljma.hu/magazin/tudod-mi-a-kulonbseg-a-palyasi-a-freeride-a-freestyle-a-turasi-es-a-sifutas-kozott

https://sportoljma.hu/magazin/ismered-mar-az-inovik-sifuto-markankat