Téli praktikák a sötétség ellen

Az északiak megbirkóznak a téli sötétség problémájával: ha több világosságot szeretnél otthonodban, meríts a skandináv praktikákból! Vásárolj online, és fizess a SimplePay-jel!

Világítási trükkök Skandináviából: így küzdd le a téli sötétséget!

A világítási trükkökre szükség van Skandináviában: a norvégiai Osloban például egy decemberi napon a napfelkelte és a napnyugta között mindössze öt óra telik el, amit úgy kell elképzelni, hogy délután három óra körül csusszan a nap a horizont alá. Az északiak számára tehát nem idegen a napfény hiány, így a sötétség elleni legjobb praktikákat is tőlük leshetjük el.

Imádnád, ha máris az új csecsebecséket rendezgethetnéd a lakásban, ugyanakkor nincs kedved boltba menni a megvásárlásukhoz? Gond egy szál se! Helyezkedj kényelembe, vedd kezedbe mobilodat, és vedd meg a lakberendezési eszközöket online, gondtalanul. Vásárlásodhoz válaszd a SimplePay-t, és fizess kényelmesen, néhány kattintással!

Gyújts gyertyákat!

A dánok nem viccelnek, ha a hangulatvilágításról van szó: tudtad, hogy egész Európában ők égetik el a legtöbb gyertyát? A hygge – aminek jelentése a bekuckózás művészeteként is megfogható – egyik alapszabálya, hogy a gyertyafénnyel nem érdemes spórolni a hideg napokon. A pislákoló fények keltette hatás nem csak környezetünkben, de lelkünkben is a meleg illúzióját kelti. Érdekesség, hogy a dánokat az illatosított gyertyák nem hozzák különösebben lázba. Ők a letisztult, fehér színű oszlopgyertyákat és teamécseseket kedvelik a leginkább.

Ragadd meg a tükrök varázsát!

Egyszerű fizika: a tükrök nem csak a tágasabb tér hatását keltik, hanem a fényt is visszaverik. A tükrök helyét éppen ezért érdemes gondosan megválasztani, lehetőleg úgy, hogy például az ablakkal szemben helyezkedjenek el. Alapozhatunk a mesterséges fényekre is, és lógathatjuk őket a csillárhoz legközelebb eső falra is, de tulajdonképpen bárhol az előnyünkre válhatnak, ahol van még szabadon hagyott falfelület.

Új villanykörték a természetes fényért

A hagyományos, sárgás színű izzókat cseréld le természetes fehér fényt árasztó LED-es világításra. Ez a fénytípus áll a legközelebb a kinti napsütés hullámhosszához, így akár a nappali időszak meghosszabbítását is imitálhatod egy ilyen lámpa felkapcsolásával otthonodban. A fehér fény segíthet a koncentráció fenntartásában is, hisz így nem fogod munka közben azt érezni, hogy a nappal együtt neked is nyugovóra kell térned. A munkavégzés hatékonysága mellett a kedved is jobb lesz, és az alvási szokásaid is kiegyensúlyozottabbak lesznek.

Források:

https://thehabitat.com/home/scandinavian-lighting-tricks-to-bring-hygge-into-your-home/

https://www.apartmenttherapy.com/scandinavian-lighting-tricks-winter-36703647