Online vásárlás: tippek, hogy ne csak kényelmes, biztonságos is legyen

Egy webáruházban néhány kattintással átböngészheted az újdonságokat, összehasonlíthatod az akciókat, sőt van, ahol a cset funkciün keresztül még segítséget is kérhetsz az eladótól. Nem véletlen, hogy sokkal csábítóbb otthon, a laptopról házhoz rendelni a kívánt terméket, mint eldöcögni a bevásárlóközpontba érte. Az interneten azonban fontos, hogy a kedvező ajánlatokat meg tudd különböztetni az átverésektől: cikkünkben a biztonságos online vásárlás legfontosabb szabályait ismertetjük.


Vásárolj olyan webáruházból, amelyet ismersz!

Inkább azokat a márkákat részesítsd előnyben online vásárlásnál, melyekkel már van tapasztalatod. Ha viszont mindenképpen egy új, számodra még ismeretlen webshopból szeretnél rendelni, fizetés előtt győződj meg az oldal hitelességéről. Csupán pár percbe telik, hogy kicsit körbenézz, és elolvasd például a vásárlói véleményeket, értékeléseket. Amennyiben furcsa a nyelvezet és helyesírási hibákat is találsz például a termékleírásoknál vagy éppen irreálisan nagy akciókkal csábítanak a versenytársakhoz képest, aktiválódjon benned a vészradar, hogy valami nem stimmel az oldallal. Ha bizonytalan vagy az oldal hitelességével kapcsolatban, inkább ne ott rendelj, nehogy átverés áldozata legyél.

Győződj meg arról, hogy biztonságos-e az online fizetés az oldalon

Ha a honlapon megtalálhatók a nagy kártyatársaságok biztonsági logói (pl.: MasterCard SecureCode), illetve az URL cím „https” kezdetű, akkor a webáruház üzemeltetője nagy valószínűséggel megtette a szükséges lépéseket a biztonságos internetes vásárlás érdekében. A „http” önmagában nem elég, hiszen az S betű (secure) jelenti a biztonságos kapcsolatot. Arra is figyelj, hogy milyen felületen adod meg a kártyaadataidat, ha egy kereskedő e-mailben kéri azokat vagy a PIN-kódodat, az semmilyen szempntból sem nevezhető biztonságos fizetésnek – bizalmas adataidat sose add meg ilyen formában!

Biztonságos kártyás fizetés online

Ha online vásárlásnál bankkártyádat használod fizetéshez, akkor annak a biztonságát élvezheted, hogy bármilyen probléma esetén bankodhoz is fordulhatsz segítségért: például, ha nem kapod kézhez a rendelt terméket, a panasztételt követően, amennyiben az indokolt, bankod megtéríti neked a termék árát. A bankkártyás fizetés biztonságáért felel a januárban bevezetett erős ügyfél-hitelesítés is, melynek lényege, hogy már két különböző módon kell igazolnod, hogy a fizetéshez használt bankkártyának tényleg te vagy a jogos tulajdonosa. Az eljárásra éppen ezért kétfaktoros azonosításként is hivatkozunk: a második faktor, hogy például a banki alkalmazásban ujjlenyomattal, vagy az SMS-ben kapott kód megadásával kell igazolod magad.

A biztonságos vásárlással most nyerhetsz is!

Vásárolj a SimplePay fieztési rendszerét használó webshopokban, partnereknél Simple-fiókba mentett bankkártyáddal vagy a Simple applikációban és nyerj egy laptopot. További részletekért kattints.

Forrás:
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/internet-biztonsag/biztonsagos-vasarlas