Néhány információ a tisztasági festésről

Sokunkban időről időre felvetődik, hogy tisztasági festés gyanánt át kellene mázolni a falakat a lakásban, és bár olykor jól jön a szakember, a korábban gondosan megmunkált falnál, mi is gond nélkül felfrissíthetjük. Készítsünk be némi elemózsiát, hívjuk át a barátokat, csavarjuk fel a hangerőt, és kezdődhet is a nyári festés!

No de mi is az a tisztasági festés? 

Régebben az oltott mész miatt abszolút fertőtlenítő hatása volt a tisztasági festésnek, ma viszont már inkább esztétikai értelemben használjuk a kifejezést, főleg, ha akár hat-hét évet várunk a festés megejtésére. A fal átpingálása azonban fontos, hiszen a mindennapjaink csendes, ám rendkívül állandó tanúja, hogy folyamatosan hatások érik. Különösen, ha kisállatot tartunk, vagy a fűtésszezonban a párásodás és a nedvesedés miatt elszaporodnak a penészgombák. 

Mindez ráadásul nemcsak a külcsínre hat, hanem a levegő minőségét is befolyásolja, és a rossz irány kifejezetten problémás kisgyermekes családoknál, vagy allergiás családtag környezetében. Így a festésnek több szempontból lehet jelentősége, szóval nosza, elő az ecsettel!

Mire van szükségünk hozzá? 

Persze az ecsetszett és a jó minőségű festék még kezdőfelszerelésnek is kevés, legalábbis, ha nem akarunk hetekkel a festés után is kisebb-nagyobb festékcseppekkel hadakozni. Alaposan szerelkezzünk fel takarófóliából és maszkolószalagból, továbbá szükség lesz vödörre, létrára, rongyokra, csavarhúzóra, porszívóra és festőtálra is. Amennyiben javítani is kell a falat, akkor némi szaktudás mellé készítsünk elő glettet és faljavítót.

A tisztasági festés menete

Ha alaposan felkészültünk, jöhet maga a munka, amely a bútorok elpakolásával, gondos letakarásával és szükség esetén a lámpák leszerelésével kezdődik. Ne felejtsük el lefedni a szegélyléceket, a nyílászárókat és a konnektorokat sem, hogy később ne őszüljünk meg a takarításukban. Festeni tiszta falra lehet, így mondjunk búcsút a piszoknak, például az ádáz pókhálónak. Ha kell, javítsuk a falat, mert az egyenetlen felületen az új festék is rosszul mutat. Amint ezek megvannak jöhet a festés, akár két rétegben, és a kellő száradási idő után a „tereprendezés”. A nyár ideális időszak lehet, hiszen gyorsan száradnak a falak, viszont a nagy melegben akár túl gyorsan is, szóval oda kell figyelni, nehogy foltos vagy csíkos maradjon a végeredmény.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomagátvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://www.lakaskultura.hu/felujitas/lakasfelujitas/tisztasagi-festes/
https://www.praktiker.hu/tavaszi-tisztasagi-festes-a-lakasban