Miért kerüljük a mikroműanyagot tartalmazó tisztítószereket?

Sokan talán nem is tudják, ám a tisztítószerek jelentős részében van mikroműanyag, amely idővel akár a szervezetünkbe is visszakerülhet. Némi odafigyeléssel azonban már tehetünk önmagunk és a környezetünk védelméért, például azzal, hogy a boltban mikroműanyag-mentes verziót választunk.

Amit a mikroműanyagokról tudni kell

Mosogató, öblítő, mosószer, ablaktisztító és még sorolhatnánk – a háztartásunk megszokott alkotóelemei ezek, amelynek pedig a többségében szintén tipikus összetevője valamilyen mikroműanyag. Ezek többnyire sűrítőként, színezőként vagy homályosítóként kapnak bennük helyet, és csupán egy részük biológiailag lebomló. Egyébként ezek a szintetikus anyagok nemcsak a tisztítószerekben jelennek meg, a dörzsölő hatás miatt feltűnnek bőrradírokban, tusfürdőben, fogkrémben, továbbá samponban, golyós dezodorokban is, ha nem is mikroműanyagként, akkor folyékony, félig szilárd vagy oldható formában.

Miért baj ez?

Mivel a mikroműanyagok egy része nem bomlik le (vagy csak nagyon hosszú évek alatt), a vízhálózaton keresztül visszajut a környezetbe. A jelenléte kimutatható halakban, állatokban is, és mert ezek részben az ember táplálékai, élelmiszerként bekerülnek a szervezetünkbe. A mikroműanyagok hatását még ma is vizsgálják, de összességében elmondható, hogy szennyezik az ökológiai rendszereket és a táplálékláncokat, azaz egészen röviden: minket. Nemrég ráadásul kutatók bizonyították, hogy a lenyelt műanyagok akár az egészségünkre is károsak lehetnek, és bár a hosszú távú hatásaik egyelőre kiszámíthatatlanok, nagy eséllyel növelik a neurológiai rendellenességek, gyulladások kialakulásának kockázatát.

Így tehetünk ellenük

Egyre elterjedtebb, hogy otthon, természetes alapanyagokból keverjük ki a tisztítószereket, ám nem könnyű ennyire tudatosnak lenni, nem lehet elvárni, hogy mindig jusson rá idő. Azonban a környezetünk és önmagunk védelméért már azzal is tehetünk, hogy alaposan megnézzük a kiszemelt tisztítószer összetevőit. Érdemes független szakértők vizsgálatait is átnézni, mert ha találunk egy jó minőségű, valóban mikroműanyag-mentes típust, akkor a későbbiekben nyugodt szívvel választhatjuk azt.

A világhálón könnyedén böngészhetsz információk után, így egyszerűbb lesz környezetbarát termékekkel megpakolni a virtuális bevásárlókosarad. A számla kiegyenlítésekor pedig válaszd a SimplePay fizetési megoldását, így gyorsan és biztonságosan tudhatod le a rendelést, különösen, ha korábban elmentetted a bankkártyád adatait Simple-fiókodba.

Forrás:

https://shop.rossmann.hu/mikromuanyag-nelkul
https://echa.europa.eu/hu/hot-topics/microplastics
https://hvg.hu/tudomany/20230425_mikromuanyag_szennyezes_szennyezodes_ver_agy_gat_agyutatas