Mi az a kombucha tea?

„Segít megelőzni a rákot.” „Megvéd a megfázástól.” „Megőrzi a fiatalságot.” Az elmúlt években divat lett kombucha tea, amelynek a fenti mondatok alapján sokan már-már varázserőt tulajdonítanak. No de mit is kell tudni erről az egzotikus nevű italról? Most összegyűjtöttük neked a legfontosabb információkat!

Mégis mi az a kombucha tea?

Szóval, a kombucha tea érdekes ital, hiszen fermentált, azaz erjesztett ital, amely egyébként enyhén szénsavas, cukrozott teafőzetből állítják elő gomba- és baktériumkultúrával, kombucha gombából. A tenyészetet az angolszász irodalomban – mozaikszóként – SCOBY-nak is nevezik, szóval ne lepődjünk meg, ha ezzel a kifejezéssel találkozunk.

A kombucha teának évezredes a története, Mandzsúriából származik, és arrafelé, azaz Kínában egészen odáig mentek, hogy a halhatatlanság italának tartották. 

Ha ez nyilvánvaló túlzás is volt részükről, okkal mondják, hogy remek immunerősítő, segít méregteleníteni a szervezetet, helyreállítja a bélflórát, és lassítja az öregedést, így aztán a népi gyógyászatban is használták. Vizsgálatok kimutatták, hogy B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitamin is található benne, ám a mennyiség függ az erjesztéshez használt alapanyagoktól, az erjesztés időtartamától vagy éppen a cukor mennyiségétől.

Az antioxidáns-, az ásványianyag- és a nyomelemtartalma, illetve azok pozitív hatása miatt is egészségesnek tartják a fogyasztását, ám a teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy a hatás pontos felméréséhez szükség lenne tudományos kutatásokra is.

A kezdeti cukortartalomtól mindenesetre nem kell megijedni, hiszen az erjesztés során az élesztőgombák „elfogyasztják” azt, így a végeredmény csak nagyon kevés cukrot tartalmaz, akár még cukorbetegek is fogyaszthatják a teát.

Hogyan készítsük el? 

Az alapot fekete tea vagy némely leírás szerint zöld tea jelenti, de akár gyógynövényekből is készíthetjük, no meg természetesen elmaradhatatlan szereplő a kombucha gomba is. Szerencsére ezeket az összetevőket könnyedén megrendelhetjük valamelyik webáruházból, míg a készpénz használatát a SimplePay-es fizetési lehetőség kiválasztásával kerülhetjük el. 

Ami az elkészítést illeti, kezdésként forraljuk fel a vizet, majd tegyük bele a teát, és cukrozzuk meg. Eközben a kombucha gombát helyezzük el egy alaposan kimosott befőttesüvegben majd erre öntsük rá a teát, az üveget pedig gézlappal fedjük le, hogy szellőzni tudjon. A kombucha tea nem az az ital, amit megkívánunk, és pikkpakk el is készíthetünk, hiszen az erjesztés tíz-tizennégy napig is eltarthat, ezt követően, a gézen átszűrve önthetjük pohárba a nedűt. 

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://www.illinoisscience.org/2019/07/kombucha-science-behind-craze/
https://biopont.hu/hirek/mindent-a-kombucha-tearol