Matcha tea

Rákattantál a matcha teára? Szerezd be az összetevőket valamelyik webáruházból, a fizetési folyamatot pedig egyszerűsítsd le a SimplePay használatával!

Akár egy kávé helyett: ismered a matcha teát?  

A zöld tea rokonának is tekinthető matcha tea a japán teakultúra fontos alkotóeleme. Ha jobban megismered, akár a te mindennapjaidnak is része lesz, hiszen egészséges, élénkítő és frissítő hatású, ráadásul igazán megadhatjuk a módját egy csészényi elfogyasztásának.  

Mi is az a matcha tea?  

A zöld teához hasonlóan a matcha tea is a Camellia sinensis nemzetiségéhez tartozik, ám hiba lenne előbbivel azonosítani, még ha a színe alapján ez adná is magát.   

A különbségeket erősíti, hogy a matcha teát a betakarítás előtti hetekben letakarják, így árnyékban, a közvetlen napfénytől védve fejlődik. Ennek köszönhetően nő meg a klorofiltartalma, és lesz a levél élénkzöld, tápanyagokkal teli. További fontos differencia, hogy a kézzel szedett levelekről eltüntetik a szárakat és az ereket, majd finom porrá őrlik. Később a matcha teát forró vízben elkeverve fogyasztjuk, így hozzájutunk minden benne lévő tápanyaghoz és a rostokhoz. 

Sokat segíthet az egészségünk megőrzésében 

Amelyből gazdagon akad: a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően segíthet megelőzni a szívbetegségeket és a rákot, a vércukorszintre és vérnyomásra is jótékonyan hat, a koleszterinszintet is csökkentheti, mindezen felül a zsírégetést is fokozza.

A zöld teánál is jóval magasabb a koffeintartalma, ezért a kávét is helyettesíthetjük vele – mivel lassabban szívódik fel, tovább is érezzük a hatását. Persze ne feledkezzünk meg arról – amiért sokan szívesen fogyasztják – , hogy javítja a reakcióidőt, és segíti a koncentrációt, így serkenti az agyműködést.  

Adjuk meg a fogyasztás módját 

A japán teakultúrának hosszú ideje a szerves része a matcha tea fogyasztása, így értelemszerűen a módját is megadják a szertartásnak. Ha szeretnénk megidézni az élményt, érdemes beszerezni egy doboz minél jobb minőségű matcha teát, egy direkt erre rendszeresített bögrét, kannát, bambuszkanalat és szintén bambusz habverőt. A bögrébe öntött teaporra adjunk hozz egy kevés forró vizet, majd a habverővel addig keverjük, amíg habos nem lesz, és máris ihatjuk.  

Érdemes arra figyelnünk, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását, mert meglehetősen magas a koffeintartalma.

Forrás:  

https://time.com/5188377/matcha-tea-benefits/

https://femina.hu/fogyokura/matcha-tea-hatasa/

https://nlc.hu/gasztro/20160307/matcha-tea-hatasai/