Levesek nyárra, amiktől garantáltan felfrissülsz

Levesek alatt leginkább a hideg időszak egyszerű, tartalmas és melengető fogásaira gondolunk, ám a nyári melegben nem feltétlenül jutnak eszünkbe.

Pedig ekkor sem kell kihagynunk őket a heti menütervezésből, hiszen finomak, az elkészítésük nem igényel sok figyelmet és mosogatni sem kell órákig utánuk. Íme néhány hideg verzió, ami a kánikulában is megállja a helyét és a család is szeretni fogja.

Gazpacho

A spanyolok hideg zöldséglevese méltán közkedvelt. Finom, frissítő és még csak főzni sem kell. Az összetevői olyan szezonális zöldségek, mint a paradicsom, az uborka és a paprika, amik miatt még pénztárcabarát is. Emellett kerülhet meg bele hagyma, fokhagyma és különböző fűszerek. Elkészítéséhez pedig csak egy turmixgépre van szükség. Egy hihetetlenül egyszerű fogás, de nagyon egészséges, ami garantáltan nagy kedvenc lesz, és a legkisebbek menüjébe is csempészünk vele néhány extra zöldséget.

Gyümölcsleves

A hideg gyümölcslevesek évtizedek óta hódítanak itthon is, így talán senkinek nem kell igazán bemutatni őket. Egyik legismertebb formája Magyarországon a cseresznyéből vagy meggyből készült, de az őszibarackból is méltán népszerű. Azonban szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthetjük, például eperből, málnából vagy akár mangóból is, sőt még vegyes verziókban is gondolkodhatunk. Ennek az ételnek tényleg csak a képzelet szab határt, hiszen az elkészítést is variálhatjuk. Főzhetjük vagy készülhet anélkül, hagyhatunk benne gyümölcsdarabokat vagy le is turmixolhatjuk és krémlevesként is fogyaszthatjuk. A család ízléséhez igazítva, biztosan mindenki örömmel fogyasztja majd és jól fog esni a melegben.

Hideg uborka leves

Ha nyár, akkor uborkaszezon, így ez az étel az évszak nagy kedvence lehet. Sokaknak a görög tengerpartot idézi, nem véletlenül. Nagyon friss, hűsítő és nagyon krémes. Elkészíthetjük kaporral, joghurttal, hogy egy tzatzikis ízvilágot idézzen, vagy akár fokhagymásan, tejfölösen, kissé magyarosabb, tejfölös uborkasalátához hasonló fűszerezéssel. Az igazán bevállalósak pedig egy kovászos uborkás verziót is kipróbálhatnak. Ez a fogás sem igényel sok időt, szintén főzés nélkül egy turmixgéppel elkészíthető, és jól behűtve az idei nyár nagy slágere lehet.

https://sobors.hu/receptek/husito-kedvenc-az-eredeti-gazpacho-a-legjobb-hideg-zoldsegleves/

https://www.primakonyha.hu/cikkek/gyumolcslevesek-variaciok-egy-igen-szeretheto-temara

https://www.momwithfive.com/hu/2019/06/29/recept-nyar-uborkaleves-leves/