Kenyér világnapja

Spéci liszt vagy profi kenyérsütő, egy-egy webáruházból szinte bármilyen, a kenyérkészítéshez szükséges összetevőt és eszközt beszerezhetsz. A biztonságos, ráadásul kényelmes fizetési élményért pedig válaszd a SimplePay-t!

Kenyérkészítési tippek a világnap apropóján 

Tudtad, hogy immár több mint húsz éve október 16-án ünnepeljük a kenyér világnapját? Ugyanis a Pékek Világszervezetének kezdeményezésére 2001 óta él a jeles nap a glóbusz egyik legfontosabb élelmezési cikkének a tiszteletére. Ennek apropóján következzen néhány ötlet ahhoz, hogy otthon is elkészíthetsd a világszerte ünnepelt finomságot.  

Mindent a gépbe, aztán hadd szóljon! 

Bár szerencsére összességében minőségi és változatos a kenyérkínálat, izgalmas megoldásnak számít otthon elkészíteni a kenyeret. Különösen nagy segítség ez azoknak, akiknek valamilyen probléma, érzékenység miatt precízen ügyelniük kell az elfogyasztott ételek összetevőire, így például a gluténmentes étrenden élőknek is, vagy egyszerűen azoknak, akik mindig friss pékárut fogyasztanának. 

A legegyszerűbb megoldás valószínűleg az, ha profi kenyérsütőt vásárolunk, és a gépre bízzuk a munkát. A megvásárlása előtt persze érdemes átgondolni, hogy mennyi kenyeret fogyasztunk, például egy nagyobb családnak érdemes nagyobb kapacitásút választania. Ami a gépet illeti, jól jönnek az olyan hasznos funkciók, mint a késleltetett indítás, a melegentartás vagy a hozzáadható gyümölcs opció, valamint a kivehető sütőedény és a digitális kijelző. No meg persze az energiafogyasztás is fontos szempont, válasszunk minél energiatakarékosabb masinát.  

A kenyérsütő használata nem különösebben bonyolult, ráadásul a recepteket és a választható programokat figyelembe véve szinte a végtelenségig kombinálhatjuk a különböző liszteket, a változatos magvakat és az aszalt gyümölcsöket. 

A kovászos az igazi? 

Ha viszont arra jutottál, hogy mindent magad csinálnál, akkor bátran vágj bele az otthoni kenyérsütés kalandjába, élesztővel és kovásszal egyaránt lehet próbálkozni. Az egészen elszántak az otthoni kovászneveléssel is kísérletezhetnek, bónuszként garantáltan szórakoztató beszédtéma lesz a barátokkal, miként „etettük” meg aznap a kovászt.  

A házi kenyérkészítés a minőségi alapanyagok, a beletett munka és a kellő türelem keresztmetszetén készülő finomság, amelynek a sikeres végeredménye lenyűgöz mindenkit a környezetedben. A tuti siker érdekében egyébként érdemes beszerezni egy kimondottan a kenyérsütésre alkalmas fedeles tálat, például pataki tálat. 

Forrás:  

https://www.penzcentrum.hu/naptar/10-16/a-kenyer-vilagnapja

https://www.mindmegette.hu/hazi-kenyerek-kenyersutogeppel-12364/

https://www.emag.hu/kenyersutok/c?cmpid=79249&gclid=CjwKCAjwgaeYBhBAEiwAvMgp2kQIYXv84xYehW0GnJrfbxAv1X8RDctGXs0COUBUVmdDc69ky-_WURoCzOAQAvD_BwE

https://femina.hu/recept/kovaszos-hazi-kenyer-recept/

https://www.bbcgoodfood.com/recipes/easy-bake-bread