Ismerkedés gyerekeknek a lovaglással

Vásároljátok meg lovagláshoz a felszerelést online: válaszd a SimplePay kényelmes és biztonságos fizetési megoldását, amikor csak teheted!

Lovagolni szeretne a gyerek? Így vágjatok bele!

A lovagolni, lovasnak lenni egy életforma: a gyermek felelősséget és kitartást tanul, megtapasztal sikereket, kudarcokat, de ami a legfontosabb, örömmel és a szabadság érzetével gazdagodik. Tekinthetünk a sportra egy befektetésként is, mely hosszú távon hozzájárul a gyermek testi-lelki egészségéhez. Fontos azonban, hogy a sport minden csínjának-bínjának az elsajátítása megfelelő ütemben történjen. Cikkünkben ennek a lépéseit bővebben is kifejtjük, valamint a lovaglás alapfelszerelését is ismertetjük.

Simple tipp: válasszátok ki a lovaglófelszerelést együtt, otthonotok kényelméből. Nem probléma, ha a méret nem megfelelő, hisz ha online előre kifizeted a terméket, élhetsz az elállas, vagy esetleg a csere jogával: válaszd ezért is a SimplePay kényelmes és biztonságos megoldását, amikor csak teheted! 

Ismerkedés a lovakkal

A lényeg, hogy nem kell semmit sem elkapkodnunk: a gyerekeknek körülbelül 3-4 éves korban már el lehet kezdeni ismerkedni a lovakkal, ám ez egyelőre tényleg csak rövid lovardai jelenlétben, esetleg a ló megsimogatásában nyilvánuljon meg. Amennyiben ösztönös félelmet mutat a gyerek, nem érdemes tovább erőltetni a dolgot. Ha viszont érdeklődéssel közelít, jöhet a következő lépés, ami lehet például a részvétel kifejezetten kisgyerekeknek tartott lovardai foglalkozáson, ahol először a lovak ápolásával és a lovagláshoz kapcsolódó felszerelésekkel ismerkednek meg, és akár még a pónilovaglást is kipróbálhatják. Az iskolaérettséggel, azaz 6-7 éves korukban már elérnek a gyerekek egy olyan fizikai és szellemi fejlettséget, amivel már biztonságossá válik számukra a rendszeres lovaglás.

Kezdőszett lovagláshoz

A lovas legfontosabb védőfelszerelése a kobak. A legtöbb lovardában van lehetőség a kobak kölcsönzésére, ám ha hosszútávban gondolkozunk, érdemes egy sajátot beszerezni, melynek biztosan megfelelő a mérete. Hasonlóan fontos a hátra felszerelhető, ütésálló páncélként funkcionáló gerincvédő. Egy esés esetén nem mindegy, hogy a földön landolunk-e, vagy a kengyelbe akadt lábuknál fogva a ló tovább húz minket: éppen ezért a megfelelő cipő megválasztása is elengedhetetlen a biztonságos sportoláshoz. A lovagló lábbelinek van sarka és lábszárra kiterjedő része. Az alapszettnek még a lovaglónadrág és a lovaglókesztyű az eleme.

Források:

https://sportoljma.hu/magazin/mikor-erdemes-elkezdeni-a-lovaglast
https://sportoljma.hu/magazin/koltseghatekony-kezdoszett-kezdo-lovasoknak