Így etesd a madarakat helyesen

Állatbarátként te is szívesen segítenél a tollas apróságokon a hidegben, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Akkor olvass tovább, hiszen megválaszoljuk a benned is felmerülő kérdéseket: mikor, hol és mit adhatsz a madaraknak, hogy valóban megkönnyítsd életüket a zord időben.

Simple tipp: Szerezd be a madáreleségeket, otthonos kis madárlakokat gyorsan és könnyedén online! A bevásárlásnál már csak a fizetés lesz gördülékenyebb, ha SimplePay rendszerét választod, ahol csak teheted! 

Mikor etess?

Az etetési időszak Magyarországon az első fagyok beköszöntétől (általában november elejétől-közepétől) ezek tartós megszűnéséig (akár április közepéig) tart. Az sem okoz gondot azonban, ha a madáretetést – különösen, ha új helyen szeretnénk elindítani ezt − már az ősz beköszöntével, szeptember elején elkezded. 

Ám nagyon fontos, ha egyszer belekezdesz az etetésbe, tavaszig rendszeresen kell csinálnod! Sok madár ugyanis annyira kevés tartalékkal rendelkezik, hogy előfordulhat, még a következő fagyos éjszakát sem tudja átvészelni, ha nem talál élelmet a megszokott etetőben!

Mit adj a madaraknak?

Korai kezdésnél elég néhány marék magot kiszórnod (az állatkereskedésekben beszerezhető pintyeleség, köles és a tört dió is tökéletesen megfelel), illetve az ágakra egy-két almát felszúrnod, amivel a településen áthaladó madarakat segítheti ott, ahol hiányoznak a magas cukortartalmú bogyók. 

A téli etetőkön azonban már ennél komolyabb madáreleségekre lesz szükséged. Három nagy csoportba sűríthető a felhasználandó élelmek köre: olajos magvak, állati zsiradékok és az alma. Ezeket együtt érdemes alkalmazni, így biztos lehetsz abban, hogy – az ivóvízzel együtt – az etetőd minden odatévedő madar igényét ki tudja elégíteni. Ilyen változatos „étlappal” többtucat madárfajt is vendégül láthatsz az etetődön. 

A legalapvetőbb olajos magvak a fekete, nyers napraforgó mag és a dió. Állati zsiradék lehet például a nem sós (!) vagy kifőzött szalonna, a faggyú, illetve a szintén sok helyen kapható cinkegolyó. De némi lágy sajtnak is nagyon fognak örülni a madarak, ezen kívül főtt rizs, főtt tészta, levesben főtt zöldségek is adhatók.

Fontos, hogy nincs szükség olyan eleségekkel kísérletezni, amelyek drágák, feleslegesek és nagy mennyiségben nem is alkalmazhatóak (lisztkukac) vagy különböző okokból veszélyesek (csontkukac), egészségtelenek vagy alacsony tápértékű ballasztot jelentenek (kenyér), illetve beszennyezik a tollazatot (étolajba áztatott kenyérmorzsa).

Hová tedd az etetőt?

Az etetőket lehetőleg olyan helyen helyezd el, ahol a madarak nyugodt, de könnyen megközelíthetően tudják használni. Főként a kisseb testű madarak félénkebbek és csak pár pillanatra használják az etetőt. Ezért fontos, hogy az etető környékén legyen valamilyen bokor, örökzöld vagy cserje. Erre azért vagy szükség, mert ha megijednek, akkor legyen egy számukra biztonságot nyújtó búvóhely. Ha kutyád vagy macskád is van, akkor lehetőség szerint megfelelő magasságba tedd az etetőt, amit a macskák nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak megközelíteni.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://www.mme.hu/teli_madaretetes
https://kert.tv/madaretetes-helyesen/
https://www.zoldbolt.hu/magazin/teli-madaretetes