Görögdinnye másként, érdekes felhasználás módok

A wok vagy a grill hiányán ne múljon a görögdinnye izgalmas felhasználása. Szerezd be online rendeléssel a hiányzó kiegészítőt, hogy aztán a SimplePay-jel pikkpakk kiegyenlítsd a számlát.

A görögdinnye még annál is jobb, mint gondolnád 

Nincs nyár a lédús piros, magos vagy magtalan gyümölcs, a görögdinnye nélkül. A legjobb hűsítők egyike, amikor a hűtőből előszedve felkockázzuk, és bár jelentős a gyümölcscukor-tartalma, összességében kevés kalóriát tartalmaz, plusz szuper folyadékpótló. No de nem az összetevőiről akarunk értekezni, hanem hoztunk néhány érdekesebb felhasználási módot, amelyek alapján kiderül: a görögdinnye – és még a héja és a magja – is sokkal izgalmasabb, mint gondolnád! 

Hogyan használjuk fel a dinnyét?  

A görögdinnye piros húsából nyersen, szimplán hidegen már-már mértéktelen mennyiségben szokás falatozni, ám további felhasználási módokat is kínál a méretes gyümölcs.  

Finom és hűsítő levest készíthetünk belőle, és sorbet-nek is parádés. Remek alapanyaga bármilyen turmixnak vagy smoothie-nak, egy általános gyümölcssalátának, ráadásul frissítő salátát is összerakhatunk belőle egy kis fetasajttal és lilahagymával megspékelve. A spanyolok híres, paradicsom alapú levese, a gazpacho dinnyével is prezentálható, szinte ugyanazok a hozzávalók (például fokhagyma, olivaolaj vagy éppen őrölt bors), a végeredmény pedig még az eredetinél is hűsítőbb.  

Azonban kapaszkodj meg, a görögdinnyét még a nyári grillezéskor sem kell a hűtőben felejteni, ugyanis a grillezett görögdinnye vadítóan izgalmas kísérője lehet a sült csirkemellnek! Ellenben hőfokskála másik végére érve csokoládéval leöntve lefagyaszthatjuk, hogy aztán egyszerre édes és nyári finomsággal hűsítsük magunkat. 

Szemétbe a dinnyehéjjal? Na még mit nem! 

A gyümölcshús elfogyasztása után a legtöbbször azzal a lendülettel dobjuk a kukába vagy a komposztálóba a dinnyehéjat, pedig a vastag külső izgalmas lehetőségeket tartogat. A héj is értékes vitaminokat tartalmaz, rostokban és káliumban gazdag, ezért akár nyersen is fogyaszthatjuk, ám tipikusabbak az egyéb felhasználási módok.  

Például a héjból is készülhet gyümölcslé, ahogyan savanyúság is. A nagy görögdinnye-termelő kínaiak wokban sütik meg zöldségekkel, vagy éppen ragut készítenek belőle. A savanyításon kívül cukorszirupban is lehet tartósítani, hogy télen aztán süteményeket dobjunk fel vele.  

Még a maggal is gazdálkodhatunk 

Sokunknak az egyetlen problémája a görögdinnyével a fekete magok sokasága. Persze ma már kapható magtalan változat, ám akkor se bosszankodjunk, ha feketéllik tőlük a dinnye, mert ha kiszedegettük, izgalmasan használhatjuk fel őket. Sütéssel és fűszerezéssel rágcsává válnak a magok, őrleményként pedig vese- és cukorbetegeknek hasznos tea készíthető belőle. Egyébként még az sem ritka, hogy olajat sajtoljanak ki belőle! 

Forrás:  

https://www.mindmegette.hu/a-gorogdinnye-39894/
https://nlc.hu/gasztro/20160908/gorogdinnye-grillezes/
https://www.forkly.com/food/10-creative-ways-to-eat-watermelon/
https://www.agraroldal.hu/dinnyehej-felhasznalasa.html