Erre figyelj, ha pihenősarkot alakítanál ki nyárra az erkélyre vagy teraszra 

Ha szerettek a szabad levegőn időt tölteni, akár csak olvasni, játszani vagy netalán dolgozni, akkor érdemes egy kis pihenősarkot kialakítani magatoknak az erkélyre vagy a teraszra. Szerencsére ez nem igényel nagy területet, így kisebb erkélyeken is megoldható és teljesen a saját ízléseteknek megfelelően alakíthatjátok ki mindössze néhány kiegészítővel.

És hogy még könnyebb legyen, szerezzétek be a bútorokat és eszközöket online, így nem kell a boltokban bolyongással időt töltened, csak kiválasztod a megfelelő darabokat, beteszed a kosárba, és várod a kiszállítást. Amennyiben a webshopban lehetőség adódik rá, válaszd a SimplePay fizetési megoldást, melynek segítségével biztonságosan és egyszerűen kiegyenlíthetitek a számlát. Ezután pedig nincs más dolgod, mint átvenni a csomagokat és kezdődhet a berendezés. 

Fontos az alap 

Mivel kültéri helyszínről beszélünk, fontos, hogy a padló is olyan legyen, amire kényelmes rálépni nem fázunk fel és időjárásálló is. A szőnyeg egy szuper egyszerű megoldás lehet, ám ha nem megfelelően fedett a terasz, sajnos nem igazán áll ellen az időjárás viszontagságainak.  Természetesen az eredeti beton vagy kőpadló is maradhat, viszont ezekkel érdemes vigyázni hűvösebb időben, hiszen, ha lehűlnek könnyen akár felfázást is okozhatnak, ha cipő nélkül vagyunk kint. Az egyik legjobb megoldás talán az olyan műfű, amely lapjai alatt van hely arra, hogy elvezessék a vizet, így nem fog vízben állni a terasz, illetve a bútorok több napos eső esetén sem, illetve a hasonló fűutánzatok a lábunknak is nagyon kényelmesek. 

Napfény és árnyék 

A berendezés megtervezésekor érdemes figyelembe venni, hogy az erkély milyen fekvésű, azaz, hogy melyik napszakban süt be a nap és pontosan hova. Ha nem szeretnéd a direkt napfénynek kitenni magadat, érdemes valami árnyékoló eszközt elhelyezni a megfelelő pontba. Ez lehet napernyő, napvitorla, de sok olyan kültéri fotel vagy szék is létezik, ami önmagában rendelkezik egy árnyékoló felső résszel. Ha pedig szívesen napfürdőznél, akkor érdemes úgy elhelyezni a fotelt vagy napágyat, hogy érje a nap abban az idősávban, amikor odasüt, viszont ezzel mindenképp óvatosnak kell lenni, a hosszan tartó direkt napsugárzás veszélyes is lehet. 

Bútorok 

Természetesen szükség lesz valamilyen ülő vagy fekvőalkalmatosságra. Ez lehet egy kültéri fotel, kanapé vagy napozóágy, de ha hely szűkébe vagytok egy függőszék vagy kültéri babzsák fotel is szuper választás lehet. Emellett érdemes valamilyen kis asztalt is elhelyezni a balkonon, ami még ha evésre nem is alkalmas, de kint kávézásra vagy italtartóként olvasás közben szuperül helyt állhat. Ha esetleg tároló helyre is szükségetek lenne, akkor egy kosár vagy faláda nagyon praktikus lehet és jól is mutat egy hasonló nyugalmat sugárzó környezetben, például kinti párnák és takaró tárolására ez egy remek megoldás. 

Fény 

Ha már berendezkedtél, érdemes valamilyen kültéri fényre is gondolni, a lampion stílusú lámpák, illetve a fényfüzérek nagyon hangulatosak tudnak lenni, de egy sima kültéri lámpa is épp olyan jó választás. Amit mindenképpen ajánlanánk, hogy meleg fényűt válasszatok, annak kicsit természetesebb a hatása és kevésbé rideg, ami valljuk be, egy pihenő szigetnél nem elhanyagolható tényező. 

Kiegészítők 

Végül, de nem utolsó sorban, a kiegészítőktől lesz igazán otthonos és személyre szabott ez a kis sarok, így elsősorban úgy érdemes választani, hogy a saját ízlésednek megfeleljen, ám a funkció betöltésére való igény sem elhanyagolható szempont. Ám néhány növénnyel legyen az szép, jó minőségű művirág vagy igazi biztosan nem lőhettek mellé. Illetve egy-két illatgyertya is nagyon jó hangulatot kölcsönözhet, de figyeljetek, hogy soha ne hagyjátok őket őrizetlenül. Emellett persze, bármi eszetekbe juthat, például egy minihűtő hideg italoknak vagy akár egy festővászon eszközökkel. Ennek a térnek tényleg csak a képzeletetek szab határt. 

Források: 

Kiemelt kép: shutterstock.com

https://www.otthonlap.hu/6-idilli-pihenosarok-teraszra-kertbe/ 

https://www.gerard.hu/hu/blog/11-tanacs-a-kerti-pihenosarok-kialakitasahoz