Energiatakarékossági tippek a háztartásban

Az energiaárak emelkedésével minden korábbinál aktuálisabb kérdés, hogy spóroljunk az energiafelhasználáson. Az anyagi keretektől függően több irányba is elindulhatsz, mindenesetre akár kisebb, akár nagyobb modernizálásba fognál, cikkünkben találsz inspirációt a starthoz.

Kellemes a hasznossal kombinálva: így takarékoskodhatunk otthon az energiával!

Nagy lépéssel nagy változások

Látványos energiamegtakarítást érhetsz el azzal, hogy megakadályozod a hő elszökését az otthonodból – ezt legegyszerűbben a nyílászárók cseréjével és az otthonod szigetelésével érheted el. Természetesen az említettek nagyobb beruházásnak számítanak, ám végeredményként jelentősen csökken a fűtésre fordított energiafelhasználás, és így a pénztárcánkban is több marad. A napelemes rendszerek beszerelése pedig abban segít, hogy hosszú távon megtérülő, környezetbarát módon jussunk áramhoz.

Fűtés a hűtéssel – sokoldalúan használható klíma

Az eddigieknél eggyel kisebb lépést jelent, ám ugyancsak észrevehető változást hoz, ha a fűtésben a klímának is szerepet szánunk. A klíma fajtája válogatja, ám jó választással találhatunk olyan, például bel- és kültéri egységből álló split klímát, amely akár tartósan is képes fűteni télen a lakást. Persze a fa- vagy a gázfűtés kiegészítéseként is használhatjuk, például egy-egy helyiség melegen tartására.

A hőszivattyús elven működő klímák igazán hatékonyak, akár a távolból is szabályozhatók, így a hazaérkezésre felfűthetjük a lakást vagy az adott helyiséget. Napelemmel nyert energiával működtetve pedig végképp környezetbarát és hatékony megoldás.

Kisebb, ám kifizetődő lépések a háztartásban

Szerencsére ennél kevesebbe kerülő lépésekkel is elindulhatunk az energiatakarékosabb életmód irányába úgy, hogy érezhető legyen a változás. Ha a pénztárcánk nem engedi meg a napelemes rendszer kiépítését, legalább cseréljük le a kültéri világítás elemeit napelemes lámpákra. A nyílászárók avittak, ám nem tudunk újakat beépíttetni? Hőtükör fóliákkal megelőzhetjük, hogy a falakat fűtsük, mert a fűtőtest mögé téve visszairányítja a szobába a hősugarakat. Sőt a hosszú, vastag függönyök is segítenek az otthonunkban tartani a hőt.

Apróbb, ám hatékonyabb megoldás, ha a régi égőket jóval energiatakarékosabbakra cseréljük le, mert a LED-égők a hagyományoshoz képest akár 85 %-os megtakarítást is hozhatnak. Vagy új, lehetőleg minél magasabb energiaosztályú, például A+++-os háztartási gépeket szerzünk be a meglévő energiafaló eszközök helyett.

Amennyiben beruháznál az energiatakarékos megoldásokba és a webshopos vásárlást preferálod, válaszd a SimplePay-t, melynek köszönhetően nem szükséges minden fizetéskor megadni a bankkártyaadatokat: ha korábban elmentetted a bankkártyádat a Simple fiókban, akkor a vásárláskor egyszerűen fizethetsz.

Forrás:

https://www.eon.hu/hu/blog/napenergia/energiatakarekossag.html

https://www.midlandaircon.co.uk/can-using-air-conditioning-to-heat-my-home-save-money/

https://energiaklub.hu/energiatudatos

https://eletforma.hu/stilus/energiatakarekossag-hoszigetelessel/

https://www.emag.hu/search/energiatakar%C3%A9kos+izz%C3%B3?ref=autosuggest_keyword1%252Csearch_bar_energiatakar%25C3%25A9kos%2Bizz