Ecsetet, de melyiket? Kezdőszett hobbi festéshez

Szívesen alkotnál, de mindig visszatart a gondolat, miszerint ha a rajzolás nem ment, a festés még csak annyira se fog? Ha így van, rossz szemszögből közelíted meg a kérdést – de valójában a legtöbb kezdő festő is átesik ezen a dilemmán, ezért számukra is megdöbbentően hat a felismerés: a festésre még könnyebb is ráérezni, mint a rajzolásra! Kifogások helyett inkább engedd szabadjára kreativitásodat, és vágj bele új hobbidba!

A festés legalapvetőbb kellékeit egy művész-vagy hobbibolt online kínálatában is megtalálod. Használd ki az online vásárlás minden előnyét, és utánvét helyett fizess az interneten a SimplePay kényelmes és biztonságos szolgáltatásával.

A festék kiválasztása

Kezdő festőknek az akrilfestéket szokták ajánlani: ez gyorsan szárad, így dolgozni is könnyebb vele. Az akvarellfesték (vízfesték) is abszolút kezdőbarát. Ennek előnye például, hogy könnyen tisztítható, így otthoni kísérletezéshez pont megfelelő. Száradáskor viszont az akvarell kivilágosodik, ezt mindenképpen észben kell tartani. Valódi, gazdag színeket a festékek koronázatlan királyával, az olajfestékkel lehet elérni. Az olajfestékes alkotás a profi szint, és ez a festékek árán is meglátszik. Jó hír, hogy korlátozott választékban elérhetőek úgynevezett „tanuló” verziók az olajfestékekből, melyeknek áruk is kedvezőbb – amíg nem vagy teljesen biztos magadban, ezek segítségével bátran ismerkedhetsz a festés csúcsszintjével.

Legyen azért választék ecsetekből

Kezdőként sokan választják a műszálas ecseteket – egyrészt ezeknek az ára is lényegesen kedvezőbb, illetve könnyebben is kezelhetőek, mint a természetes szőrből készült verziók. Induláshoz gyűjts be egy kis választékot különböző hegyű (lapos, kerek) ecsetekből. Ha bizonytalan vagy, kérdezd a webshop munkatársait a chat funkción vagy bármilyen más elérhetőségen keresztül – az online térben se érezd úgy, hogy csak magadra vagy utalva!

Biztos alap elképzeléseidnek: a vászon

A koncepció kitalálásához érdemes először egy vázlatfüzetben húzogatnod a vonalaidat, hogy a vásznon már magabiztosabbak legyenek ecsetvonásaid. Ami a vásznat illeti, a legfőbb eltérés a különböző típusok között az anyaghasználat. Elterjedt típus a pamut festővászon, ezt akril és olajfestékekkel dolgozó festőművészek is előszeretettel alkalmazzák. Mégis, a len egy sokkal erősebb és tartósabb anyag, így ha választanod kell, életed mestermunkáját inkább lenvászonra vidd fel.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Források:
https://www.pinotspalette.com/blog/creative-life/how-to-paint-for-beginners
https://www.kreativhaz.hu/blog/mi-a-kulonbseg-a-pamut-len-es-mas-festovasznak-kozott