Allergiaszezon: trükkök, praktikák a tünetek enyhítésére

Kipirosodott, könnyes szemek, tüsszentési rohamok, orrdugulás – a pollenallergia legjellemzőbb tünetei, melyek az adott növény virágzásakor jelentkeznek. A kezelőorvos által javasolt gyógyszeres kezelés mellett néhány praktika is segíthet a tünetek enyhítésén – mutatjuk, mire figyelj oda ebben a nehéz időszakban.

Figyeld a pollennaptárt!

Tavasszal az éger és a mogyoró virágzásával indul a szezon, aztán a nyír-, kőris-, fűz- és platánfa kezdi ontani magából a virágport. A pázsitfűfélékkel egész nyáron számolni kell, ősszel pedig a parlagfű lendül akcióba, mely tevékenységének csak az első fagyok vetnek majd véget – ilyenkor zárul a szezon, a pollenallergiások a téli időszakban végre félretehetik az orrsprayt és a zsebkendőket. A pollennaptárt azért is érdemes figyelni, mert a gyógyszeres kezelést érdemes már az allergén virágzása előtt megkezdeni a későbbi tünetek minél hatékonyabb csökkentése érdekében. Ennek a lépéseihez kérd kezelőorvosod tanácsát!

A zárt terek pollenmentesítése

Ajánlott kerülni az allergiás reakciót kiváltó tényezőt – igen ám, de ha az a levegőben szinte mindenütt megtalálható, mégis hogyan lehetséges? Amit tehetsz, hogy minimalizálod a szabadban töltött időt a kritikus időszakban. Inkább a reggeli vagy késő esti órákban szellőztess, amikor kevesebb a pollen, az ablakot viszont ne hagyd nyitva egész éjszakára! Létezik egyébként ablakra szerelhető pollenszűrő háló – legalább a hálószoba pollenmentesítése miatt érdemes lehet beszerezni belőle párat.

Igyekezz minél gyakrabban porszívózni a lakásban: ehhez érdemes egy Hepa szűrős porszívót használni, mely a legapróbb részecskéket is képes megfogni. Portörléskor inkább nedves ronggyal dolgozz! Nem csak a lakásban, de az autóban is fontos a pollenek elleni védelem: a pollenszűrő már szinte minden autóban megtalálható, így ennek elég csak az időnkénti cseréjére figyelmet fordítanod.

Ne feledd, hogy nem csak a levegővel, hanem általad, a ruhádon vagy a hajadban megtapadva is a lakásba kerülhetnek ezek a mikroszkopikus kis részecskék. Az öltözeted lecserélése legyen az első lépés, amikor hazaérsz, aztán arra is figyelj, hogy a hajmosási alkalmaid is minél sűrűbben kövessék egymást ebben az időszakban.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Források:
https://orrfilter.hu/pollennaptar/
https://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/15602/a-pollenallergia-egesz-evben-okozhat-allergias-tuneteket
https://benu.hu/cikk/pollenallergia-tunetek-es-kezeles/
https://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/13011/pollenallergia-tunetek-okok-es-kezeles