A zöld lét egyik eleme: esővízgyűjtés a kertben

Sokszor és sokat beszélünk a fenntartható életmódról annak érdekében, hogy valóban csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, és környezettudatosan alakítsuk az életünket. Minden apró lépésnek jelentősége van, és ha a kertben összegyűjtjük az esővizet, az az aprónál jóval nagyobb tett. Nézzük is a részleteket, mire figyeljünk, milyen eszközöket válasszunk!

Miért jó esővizet gyűjteni? 

Kezdjük az elején, mert fontos tudni, mégis hogyan teszünk az esővíz gyűjtésével a klímaváltozás és a pazarlás ellen! Kézenfekvő a válasz, hiszen a természet ajándékával vizet spórolunk, mert nem kell megnyitni a kerti csapot, ráadásul anyagilag is jól járunk, ugyanis ha kevesebb vizet használunk, kevesebbet is fizetünk. 

A tevékenységgel olyan szempontból is nyerünk, hogy az esővíz képes alattomosan károsítani az épületet, a falakat, az alapzatot, vagy egyszerűen olykor a talaj sem tudja befogadni a hirtelen lezúduló rengeteg égi áldást. Ráadásul arról se feledkezzünk meg, hogy az esővíz lágyabb, mint a csapból folyó, ezért a növények öntözésére is alkalmasabb. 

Az esővíz gyűjtéséhez szükséges eszközök

A környezetvédelem és a pénztárcánk szempontjából a legjobb, ha nem is kell új eszközöket vásárolnunk, hanem új szerepkörrel tudjuk felruházni a meglévő dolgainkat. Ám amennyiben híján vagyunk ezeknek, akkor érdemes beruházni néhány új holmira, mert az ökotudatosság szempontjából rengeteget számíthat az esővíz gyűjtése.

Az alapszett mindenképpen tartalmaz hordót vagy akár hordókat, hiszen ha az ereszcsatorna utolsó elemét kissé visszanyessük, és a hordóba vezetjük, máris felfogtunk egy csomó esővizet. Arra viszont figyelni kell, hogy ne algásodjon el, és ne teljen meg a tároló, mert ha kifolyik belőle a víz, majdnem ott vagyunk, mintha meg sem próbálnánk összegyűjteni az esővizet.

A haladó szinten megoldást nyújtanak a túlfolyásgátló esővízgyűjtők, mert ha a csatlakozó érzékeli a telítettséget, akkor az ejtővezetékbe csatornázza a vizet. Újabb lépcsőfok a kellő tárolókapacitással bíró föld alatti tartály, mert abban már valószínűleg az összes esővíz elfér, ám ilyenkor a víz felhasználásához kell majd egy kerti szivattyú is. A többi esetben azonban elég lesz a slag és a kanna, hogy az esővízzel öntözhessünk. 

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomagátvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://www.praktiker.hu/esovizgyujtes-a-kertben
https://balintgazda.hu/aktualis-kert/februar/iden-jobban-megeri-az-esoviz-gyujtese-2.html