A látásunkat kímélő tippek

Ha egyszer összeadnánk, biztosan elképednénk azon, hogy egy nap alatt mennyi időt töltünk számítógép, televízió, vagy valamilyen egyéb képernyő előtt. A szemünk megpróbáltatásai ráadásul ezzel nem érnek véget, hiszen a vezetéskor szintén erőltetjük, plusz az épületekről, járdákról visszatükröződő fények is gyengítik a látásunkat. A 21. századi környezetben nincs egyszerű dolgunk, ám némi odafigyeléssel több pihenőt adhatunk az egyik legfontosabb érzékszervünknek.

A legfőbb veszélyek

Tanulmányok sora szól arról, hogy a modern világ milyen kihívásoknak teszi ki a látásunkat. Sokan a munkájukból fakadóan akár napi nyolc órát töltenek egyhuzamban számítógép előtt, és olykor a kikapcsolódást is valamilyen képernyő hozza el. Teljesen természetes, ha híreket olvasgatunk a telefonon, megnézzük a kedvenc sorozatunkat a tableten vagy a televízión, és a lefekvés előtt még átfutjuk a közösségi médiát, ám a szemünknek emiatt állandóan munkában kell lennie. A városias környezetben visszatükröződő fény sem tesz jót neki, fejfájáshoz, sőt homályos látáshoz is vezethet. 

Segít a szemtorna

Fontos szegmens az étkezés, és jól jön a revitalizáló uborkapakolás is, ám még ennél is egyszerűbb megoldás, hogy gyakran pihentessük a szemünket. A nagy nyüzsgés közepette is csukjuk le félóránként egy-két percre, illetve a fárasztó napot érdemes egy kis szemtornával zárni. Például mozgasd felfelé és lefelé, majd jobbra és balra, aztán takard el a tenyereddel egészen addig, amíg meglátod a legsötétebb fekete pontot. Az éjszakai sötét is segít a pihentetésében, ezért hasznos beruházni egy vastag függönyre vagy redőnyre, hogy az elalváskor teljesen ki tudjuk zárni a külvilágból érkező fényt. Esténként aktiválhatjuk a mobiltelefon kékfényszűrő funkcióját, míg az akár dioptria nélküli kékfényszűrő szemüveg bármikor frissen tartja a szemet.

Állítsuk be a monitort

A napi munkában persze nem tudunk semmissé tenni minden kihívást jelentő fényforrást, ám csökkenthetjük a negatív hatásokat. A home office-ban se kössünk alkut, mondjunk búcsút az elavult monitoroknak, mert egyrészt nehezebb beállítani a megfelelő fényerőt, másrészt magát a monitort sem tudjuk úgy forgatni, hogy ne tükröződjön egy csomó más fényforrás. Odakint az UVA- és UVB-sugarakat is kiszűrő napszemüvegek védenek a legjobban, és ne tévesszen meg az évszak, a káros sugarak ellen télen is sokszor jól jön a napszemüveg. A divatosan széles, a szemet körbefutó modellért ráadásul nemcsak az ismerőseink dicsérnek meg, hanem szemünk is hálás lesz.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/latas/cikkek/igy_vedjuk_a_szemunket/20171129104145?autorefreshed=1
https://vitalitasportal.com/erzekszervek/hogyan-orizzuk-meg-a-szemunk-es-latasunk-egeszseget/
https://nlc.hu/egeszseg/20171129/5-hasznos-tipp-hogy-megovd-a-szemed-egeszseget-a-hetkoznapokban/