Variációk bútorokra, avagy így újulhatnak meg a régi darabok

Egy-egy új bútorral feldobhatjuk az otthonunkat, mint ahogyan némi fantáziával és egy-két barkácseszközzel új életet lehelhetünk a régebbi bútordarabokba is. Mutatunk néhány trükköt arra, hogyan varázsolhatod a lakásod díszévé az akár már kacatnak gondolt elemet.

Amikor „csak” a külső újul meg

Elégedetlen vagy az asztal színével? Kopottnak találod a szekrényt? Találtál egy klassz bútort a nagymamád otthonában, de új köntösbe öltöztetve helyeznéd el az otthonodban? Netán őt lepnéd meg a megszépült darabbal? 

Mielőtt nekiesel az ecsettel, érdemes átgondolni a feladatot, hogy például milyen színben passzol majd az új (vagy a régi) helyére, vagy milyen szín „áll jól” a bútornak. Ugyanakkor fess bátran, a régimódi fehér szekrényke pirosban vagy kékben is szuperül mutathat.

Kezdésként kellő tájékozódással érdemes letisztítani a bútort, amelyben a csiszolópapír nagy szolgálatot tehet, és a későbbi mutatós külső érdekében javítsuk ki a felületi hibákat is. Ezt követően jöhet rá az alapozó festés, majd szükség szerint akár több réteg festék is – arra figyeljünk, hogy hagyjuk megszáradni az egyes rétegeket. Ha a bútorfelújítást a lakásban végzed, akkor festőfóliával érdemes megvédened a lakás többi részét. 

Második életet adunk a bútoroknak

Előfordulhat, hogy az egyik megunt vagy elhasználódott bútorból inkább egy másikat állítanánk elő, és ebben szinte csak a fantázia szab határt. Egy régebbi ajtóból például egészen pofás asztalt lehet fabrikálni, igaz, ne a bejárati ajtót szedjük le a helyéről, inkább egy ruhásszekrény ajtaja legyen az alap. Egy akkumulátoros vagy elektromos fúrógéppel pikk-pakk ráfúrhatjuk a lábakat, az egyenetlen felületet pedig üveglappal hidalhatjuk át. 

Ki gondolná, hogy egyedi ruhafogást készíthetünk egy szék támlájából is? Egy dekopírfűrésszel levágjuk a szükséges részt, aztán a már ismert csiszolópapír és festék duóval új külsőt adunk neki, utána egy fém akasztó teheti teljessé a végeredményt. 

Egészen extravagáns ülőalkalmatosságot rittyenthetünk a fürdőszoba felújításakor kiselejtezett kádból is. Egy masszív sarokcsiszolóval félbevágjuk, majd lecsiszoljuk az éles éleket, aztán a fúrógéppel rögzítjük a lábakat. Ezt követően már csak azt kell kitalálnunk, hogy milyen matracot szerezzünk be a maximális kényelemért (amit tűzőgéppel rögzíthetünk is).

Simple Tipp: Ha netán hiányozna valamelyik kisgép a barkácsoláshoz, néhány kattintással megrendelheted valamelyik webáruházból. A SimplePay-nek köszönhetően biztonságosan kiegyenlítheted a számlát, hogy ne kelljen az átvételkor készpénzes fizetéssel bajlódnod, Simple-fiókba mentett kártyád segítségével pedig még időt is spórolhatsz, hiszen nem kell bajlódnod a kártyaadataid bepötyögésével.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://www.praktiker.hu/mit-tegyunk-a-mar-nem-hasznalt-butorokkal
https://nlc.hu/otthon/20180203/butorfelujitas-diy-otthon/