Tojásfestéstől locsolkodásig – magyar húsvéti népszokások

Számos érdekes és tipikus tradíció kapcsolódik az egyházi mozgóünnepnek számító húsvéthoz. Felszerelkeztél már például a tojásfestéshez szükséges kellékekkel? Lesz mivel megkínálni a locsolókat?

Ébresztés hideg vízzel 

Bár ma már sokan legfeljebb a közösségi oldalakon, virtuálisan locsolnak, régebben vödörnyi hideg vízzel, szódásszifonnal társult a húsvéthétfőhöz a lányok „megöntözése”. Bizony, a hölgyeknek gyakran hősiesen állniuk kellett-kell a locsolás jeges élményét, pláne, hogy olykor nem lehet olyan korán kelni, hogy valamelyik kedves férfi családtag ne ugrasszon ki minket hideg vízzel az ágyból. 

Manapság persze már a felnőttek és a gyerekek is inkább kölnivel, no meg elmaradhatatlan locsolóverssel járják végig a hölgyeket, így a legnagyobb problémát legfeljebb az okozza, hogy a nap végére ezernyi illatban úszik a hajkoronájuk. 

Locsolásért jár a tojás

Akármennyire hideg is tud lenni egy-egy locsolás, a hagyomány az hagyomány, a fiúknak-férfiaknak jár a tojás, hiszen nem hagyják elhervadni a lányokat. Maga a tojás már a kereszténység megjelenését megelőzően is a termékenység szimbóluma volt, bő ezer évvel ezelőtt kezdtek őket megszínezni. A Krisztus vérét jelképező piroson túl persze már ezer féle megoldással dekorálhatjuk ki őket, a hagyományos céklától vagy hagymahéjtól kezdve a komplett festőszettekig állnak a rendelkezésünkre segítő eszközök. 

Sonka, kalács, torma – válogatott finomságok

Tojás persze nemcsak a locsolóknak jár, hiszen a húsvéti terített asztalnak is elhagyhatatlan eleme. Ezen kívül a böjtöt tartóknak különösen, de mindenkinek jól esik a finom főtt húsvéti sonka vagy a bárány, illetve a torma, a bőséget, életet jelentő kalács és a friss zöldségek arzenálja. 

Ma már kevésbé számontartott, ám húsvéti szokás a komatálküldés is: húsvétvasárnap után egy héttel a lányok húsvéti ételekből álló tálat küldenek egymásnak, míg régebben a jegyesek is így tettek a mátkatállal – mindkétszer azért, hogy a barátságot vagy a kapcsolatot erősítsék.

Érdekesség, hogy a gyerekeknek oly kedves és megszokott húsvéti nyúl jóval később, valószínűleg a 19-20. században, Németországból érkezett. Ettől függetlenül a kisgyerekes családokban ma már elképzelhetetlen a húsvét papírnyuszik és a kedves jószágok hozta csokik, ajándékok nélkül.

Hiányzik valami ahhoz, hogy tökéletes legyen a húsvét? Semminek sem kell lemaradnia a bevásárlólistáról, hiszen a telefonodon is megrendelheted a szükséges holmikat. Ha lehetőséged van rá, válaszd a SimplePay-t, hiszen amennyiben már korábban elmentetted a kártyáddal, most akár egy kattintással fizethetsz!

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://www.magyarorszagom.hu/husveti-szokasok.html
https://hvg.hu/plazs/20110419_miert_eszunk_sonkat_husvetkor
https://www.edenkert.hu/elet-mod/legjobb-otthon/husveti-szokasok-hagyomanyok/5469/