Több mint egy zöldség: miért szuper az édesburgonya? 

Melyik az a zöldség, amelynek akár egyetlen darabja elég lehet egy családnak a vacsorára, telitalálat a vegánok főételeként is, és nemcsak laktató, hanem még egészséges is? Hát persze, hogy az édesburgonya, ami lassan már nem számít egzotikumnak itthon, ám azért van még mit tanulnunk róla. Tarts velünk néhány érdekes infóért!

Csak nevében krumpli

Tekinthetjük a hagyományos burgonya „nagytestvérének” a batáta néven is ismert zöldséget, csak éppen ez rendszertanilag nem igaz. Az egy dolog, hogy már maga a növény is eléggé másként fest, ráadásul az édesburgonya a szulákfélék nemzetségébe tartozó évelő teremtmény, szóval más kávéház a két növény és a konyhában felhasznált része. Ugyanakkor mivel hasonló módon, többnyire köretként fogyasztjuk, adja magát az összehasonlítás, amelyből néhány szempont alapján a batáta jön ki jobban. 

Rosttartalmat illetően lekörözi a hagyományos krumplit, ám a vércukorszintre hasonlóan hat még úgy is, hogy sütőtököt idézően édes az íze. Tele van értékes anyagok tömkelegével, mint a kalcium, a vas, a magnézium, bónuszként rengeteg benne a C- és az A-vitamin is, így pozitívan hat a látásra. Kutatások bizonyítják, hogy az ásványianyag-tartalma miatt még a súlyos megbetegedések megelőzésében vagy a szellemi leépülés késleltetésében is segíthet. Ráadásul a fogyókúrázók is szeretni fogják, mert a kalóriatartalma a krumplihoz hasonló, sőt még valamivel alacsonyabb is (hozzávetőleg 86 kcal 100 grammban).

Nemcsak tápanyagokban, színben is gazdag

A kiegyensúlyozott táplálkozáson túl mutatós darab a tányérunkon, hiszen a megszokott, sötét narancssárga szín mellett lila is terem belőle, ez segít az egészséges bélflóra fenntartásában. Akárcsak az almánál, érdemes megenni a héját is, hiszen ebben már-már áfonyára emlékeztetően sok az antioxidáns, de előtte érdemes alaposan megtisztítani egy zöldségmosó kefével. 

Hogyan ajánlott elkészíteni? 

Az alapvetően trópusi növény édesburgonya értékes anyagai egyébként leginkább a főzéskor maradnak meg, ám ettől függetlenül változatosan elkészíthetjük, az olajmentes sütéstől át a párolásig, grillezésig. Csak vigyázzunk rá, mert nem áll jól el, és könnyen sérül is, így érdemes a vásárlást követően gyorsan elkészíteni.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomagátvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://www.healthline.com/nutrition/sweet-potato-benefits
https://www.medicalnewstoday.com/articles/281438
https://nlc.hu/nlc-mesek-a-piacrol/20201103/mesek-a-piacrol-edesburgonya-a-krumpli-egzotikus-mostohatestvere/
https://pingvinpatika.hu/blog/post/edesburgonya-nem-gyogyit-meg-de-egeszseges.html