Tippek és praktikák a szelektív hulladékgyűjtéshez

Bizony nekünk is cselekednünk kell a mindennapokban, hogy Földünk tisztább legyen. Ennek egyik eszköze a szelektív hulladékgyűjtés, amely szerencsére az elmúlt években egyre népszerűbb, ám még mindig keringenek vele kapcsolatos tévhitek.

Nem öntik össze

Aki már látott szelektívhulladékgyűjtő-autót, biztosan elgondolkodott azon, hogy nem éri meg külön gyűjteni a szemetet, mert úgyis összeöntik. Persze elvétve bármi megtörténhet, de mindenki megnyugodhat: ha azonos autóval is szállítják el, alapvetően nem az újrahasznosítás igénye nélkül gyűjtik a szemetet.

Szintén felmerülhet bennünk, hogy felesleges vagy vízpazarló elmosni a szelektív gyűjtőbe szánt hulladékot. Persze nem szükséges mosogatógépbe dobni, vagy több liter vízzel megtisztítani, elég kiöblíteni vagy egy kefével átdörzsölni. A higiénia miatt is fontos ez, hogy a később a szemetet még alaposabban átválogató dolgozóknak ne legyen nehezebb a feladatuk. Viszont nem érdemes átesni a ló másik oldalára: például a használt papírzsebkendő az anyaga ellenére is kommunális szemét, nem papírhulladék. 

A szelektív hulladékgyűjtés kellékei

Ahelyett, hogy valamelyik sarokban halmozódna a szelektív szemét, érdemes beszerezni egy-egy szelektív hulladékgyűjtőt. Ezzel a környezetért is teszünk, hiszen nem műanyagzacskókat vagy kukászsákot pazarolunk, hanem többször használatos tartályokat használunk. A legpraktikusabbak a lábbal nyithatók, vagy azok, amelynek a mozdulatot érzékelve maguktól felnyitják a fedelüket, mert így hozzá sem kell érnünk. Igazán helytakarékos megoldás, ha több rekesze van. 

Persze az sem baj, ha több kukánk van, ráadásul nem is szükséges azonos méretűnek lenniük. Valószínű, hogy a műanyagot és fémet tartó hamarabb megtelik, mint a többi. A webáruházakból könnyen megrendelhetjük őket, ráadásul egy-egy hobbikellékboltból beszerzett alapanyagokkal dekorálhatjuk is. Ez például még vonzóbbá teheti a gyerekeknek a szelektív gyűjtést. Praktikus, ha a kültérre szemeteszsákot tartó állványt vagy falra szerelhető zsáktartót rendelünk.

Érdemes kisebb bödönt beszerezni az elemeknek vagy az égőknek, mert akkor nem kell darabjával elvinni a leadóhelyekre. Egyszerűsíti és helytakarékosabbá teszi a gyűjtést, ha vásárolunk egy palackprést, így nem kell kézzel-lábbal laposra taposni-nyomni. Ebből létezik kézi palacktömörítő is, azt még csak falra sem kell szerelni.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://www.getenergy.hu/blog/amit-a-szelektiv-hulladekgyujtesrol-tudni-erdemes/