Téli törődés a szobanövényeinknek

A téli hideg időjárás még a mindennapok része és ki tudja mikor áll odébb. A hideg évszak jelenlétével pedig nemcsak a mi hangulatunk és állapotunk tud megváltozni, hanem a növényeink is könnyen megsínylik, hogy kevesebb a természetes napfény, ráadásul még a lakásban tartott példányokra is kihat a hőmérsékletváltozás. Persze ahány virág, annyiféle igény, ám néhány alapszabály betartásával mégis sokat tehetsz azért, hogy a zöld kedvcsinálók is túléljék a telet.

Szeretetből fakadó hiba: a túlöntözés

Ha kókadni látjuk valamelyik növényt, ösztönszerűen nyúlunk az öntözőkanna után, mert úgy gondoljuk, hogy némi víz segíthet a problémán. Ezzel szemben a növények a rövidebb nappalok miatt kevesebb vizet vesznek fel, és kevesebbet is párologtatnak el. Így aztán a megszokott mennyiségű vagy még több víz miatt elkezdhetnek elrohadni a gyökerek, amely miatt akár is el is pusztulhat a növény. Jobb akkor megöntözni a virágot, ha egy kicsit szárazabbnak érezzük felül a földjét, ellenben ha nedves, akkor még várhatunk a locsolással. 

A bajt az is segít elkerülni, ha a cserép alja lyukas, így kifolyhat belőle a felesleges víz. A megfelelő műanyag tartót és a lakás dizájnjához passzoló kaspót akár házhoz is rendelheted, a SimplePay-jel pedig pikk-pakk végzel is a fizetéssel.

Éltető napfény

Míg a vízből sok lehet télen, a fényből inkább kevés jut nekik, ezért a fényigényes növényeket érdemes az ablak mellé költöztetni, hogy minél többet érjék őket a nap a napsugarak. A szobai ciklámen vagy a papucsvirág is biztosan hálás lesz az új helyért. 

Azonban legyünk óvatosak az ablakok közvetlen környezetében lévő növényekkel, hiszen amilyen sokat nyernek a napfénnyel, úgy megjárhatják a szellőztetéskor beáramló hideg levegővel. A növények is képesek megfázni, ezért ilyenkor jobb a szoba egy olyan pontjára tenni őket, ahol nem jut el hozzájuk a hidegáradat. 

Módjával adagoljuk a tápoldatot

A növények igényeitől függően van szükség a tápoldatozásra, ám ahogyan az öntözésnél igaz, hogy kevesebb vízre van szükség, úgy a tápoldatozást se vigyük túlzásba. Mivel télen a benti növények is picit „téli álmot alszanak”, elég ritkábban, két-három hetente juttatni nekik a tápoldatból. Viszont a télen törvényszerűen szárazabb szobalevegőt némi vizes permetezéssel ellensúlyozhatjuk.

Ezek apróságoknak tűnnek, ám megéri tudatosabban gondozni a növényeinket télen, hiszen az arcunkra mosolyt varázsoló virágokkal, vagy üde zöld kinézettel hálálják meg a törődést.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://agroforum.hu/blog/haz-taj/szobanovenyek-gondozasa-a-teli-idoszakban/
https://femina.hu/otthon/szobanovenyek-teli-gondozasa/
https://citygreen.hu/szobanovenyek-gondozasa-telen/