Telefon kontra fényképezőgép – mivel fotózzunk?

Hosszú évekkel ezelőtt a „Mit vigyünk magunkkal egy kirándulásra?” típusú listák fix eleme volt a fényképezőgép, hiszen mindenki szeretné megörökíteni a szép pillanatokat.

Ma viszont már olyan fejlett és sokoldalú telefonokat gyártanak, hogy a hobbifotósok igényeit egy-egy okoskészülék is kielégíti. Mindkettő mellett szólnak érvek, amelyek közül összegyűjtöttünk néhányat.

Tipp: Ha ezeket olvasva kedvet kapnál egy új masina beszerzéséhez, akkor a webáruházakban pofonegyszerűen összehasonlíthatod őket. Ha pedig teheted és lehetőség nyílik rá, a vásárláskor érdemes a SimplePay fizetési megoldást választani, azon belül is Simple-fiókban elmentett kártyával fizetni, hogy gyorsan és kényelmesen egyenlítsd ki a végösszeget.

Mobillal is hazaviheted a világot

A mobilfotózás virágkorát éljük, hiszen olyan szuper okostelefonok közül választhatunk, hogy akár nyomtatott magazinban is jelennek meg mobillal készült képek. Az egyébként fejlett érzékelők munkáját szoftverek segítik, így leesik az állunk, hogy egy-egy mobilos fotó mennyire tökéletes minőségben adja vissza a valóságot, ráadásul kedvünkre válogathatunk a funkciók és a beállítások között.

A telefonos fotózás előnye, hogy a mobil egyébként is szinte mindig nálunk van, és nem foglal sok helyet a táskában. Ezek a készülékek a képformátumból adódóan kisebb méretű felvételeket készítenek, mint a fényképezőgépek, így viszonylag sok kép elfér a memóriakártyán, és nem kell amiatt bosszankodnunk, mert megtelt a tárhely. Bizonyos típusoknak ráadásul kis túlzással az éjszaka is nappal, azaz sötétben is egészen jó minőségben kaphatjuk el velük a pillanatot. 

S ne felejtsd el: ha lőttél egy klassz fotót, a telefonról rögtön fel is töltheted valamelyik közösségi oldaladra, így megosztva a világgal az élményt.

A profik játékszere lehet a fényképezőgép

Sokak szerint a többkamerás telefonok már a kompakt, azaz a vázzal egybeépített, nem cserélhető objektíves fényképezőgépek előtt járnak, a cserélhető objektíves gépek viszont magasabb szintet képviselnek. A DSLR, azaz a tükörreflexes gép bűvös szónak számít, ám ne feledkezzünk meg a tükörmechanizmus nélküli, ezáltal kisebb méretű és súlyú MILC-ekről sem, melyek mára már egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Akit komolyabban érdekel a fotózás, talán érdemesebb a könnyebb MILC-ekkel kezdeni az ismerkedést, megtanulni a gép és a fotózás finomságait, aztán jöhetnek a nagyobb DSLR-ek, melyekhez már jócskán kell gyűjtenie az embernek. A fényképezés világa könnyen magával ragadhat minket és persze a pénztárcánkat, hiszen ahogy a mobiltelefonok, a fényképezőgépek is folyamatosan fejlődnek, egyre több extrát tartalmaznak, ugyanakkor mindig szükségünk lehet egy újabb kiegészítőre (például optika, állvány, vaku, távkioldó, szűrők, szíjak), amivel még komplettebb lesz a fotós szettünk – igaz, ez igényel is némi helyet a táskában.

Cserébe viszont brutálisan jó felbontású, hatalmas méretű képet kapunk, a kompromisszumok nélkül kapott minőségi végeredmény láttán pedig leeshet az állunk.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://fotovideo.blog.hu/2017/05/11/mobillal_vagy_fenykepezogeppel_fotozzunk
https://www.veol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/kell-e-nekunk-komoly-fenykepezogep-a-csucstelefonok-vilagaban-3732681/
https://minerktech.blog.hu/2020/05/11/fotozas_kezdoknek_2_resz