Kapcsolj Te is! – a Föld órája

Neked is ismerős, hogy évente egyszer elhalványulnak a fények, lekapcsolják a díszkivilágítást, és több nagyváros is sötétségbe borul? Erős képek ezek egy fontos téma kapcsán, hiszen a Föld órája emlékeztet minket arra, milyen veszéllyel fenyeget az éghajlatváltozás. Ha velünk tartasz, nemcsak a hagyományról tudhatsz meg többet, hanem arról is, hogy mit tehetsz te is a mindennapokban a bolygóért – és így önmagadért is.

Honnan ered a Föld órája? 

Maga a Föld órája kezdeményezés Ausztráliából indult, majd a World Wildlife Foundation (magyarul Természetvédelmi Világalap), azaz a WWF is felkarolta az ötletet. A lényege, hogy minden év márciusának utolsó szombatján (vagy ha az nagyszombatra esik, akkor egy héttel előbb) egy órás „elsötétedéssel” hívják fel a figyelmet az éghajlatváltozás problémájára: egy órára sok-sok háztartás és a vállalkozás is lekapcsol minden nélkülözhető elektromos eszközt. 

Vésd a naptáradba: március 27.

Ezúttal a húsvéti ünnep nem befolyásolja a dátumot, így március 27-én 20:30-tól egy órára borulnak sötétségbe a városok és falvak házai, lakásai, épületei. Szimbolikus a kezdeményezés, ráadásul valóban rengeteg energiát takaríthatunk meg már abban az ominózus egy órában is. Persze a legjobb, ha a Föld órája egyfajta ébresztő jelzés arra, hogy tudatos életmóddal, az energiafogyasztás csökkentésével nemcsak ekkor, hanem a mindennapokban is tegyünk a Földért. 

Így spórolhatsz a fogyasztáson

Ez pedig egyszerűbb, mint gondolnád, hiszen szimpla trükköktől indulva jelentősebb beruházásokig csökkentheted az energiafelhasználást. Például már olyan apróságokkal is sokat segítesz, mint hogy a főzéskor fedőt használsz, vagy pontosan annyi vizet melegítesz fel, amennyire szükséged van. 

Persze ha már a Föld órájának leglátványosabb eleme a világítás lekapcsolása, te is kezdheted a sort az izzóknál. A hagyományos égőket érdemes energiatakarékos változatokra cserélni, ám ezeknek nem tesz jót a gyakori fel- és lekapcsolás, így célravezető olyan helyiségben elhelyezni őket, ahol huzamosabb ideig működhetnek. A legtutibb megoldást a LED-világítás jelenti, mert még gazdaságosabb, még kevesebb energiát fogyaszt, és a LED-fényforrásoknak az élettartamuk is hosszabb néhány ezer órával.

Új szintet jelent, ha a régebbi, több energiát megevő háztartási gépeket apránként a legmodernebb változatokra cseréled, hosszú távon megtérül a ráfordított összeg. Még ennél is nagyobb, ám kifizetődőbb lépés a ház szigetelése, hiszen az épületek energiafogyasztásának háromnegyedéért a fűtés a felelős. Ráadásul, ha alaposan szigeteljük az otthonunkat, akkor nemcsak a Földért teszünk rengeteget, hanem a következő évi fűtésszámlánk is alacsonyabb lehet. 

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
http://fna.hu/mittehetsz/afoldoraja
https://femina.hu/otthon/aram-zabalo-keszulekek/
http://ecolounge.hu/nagyvilag/fold-oraja-szokik-az-energia-19-kal-tobb-hoenergiat-fogyasztanak-a-hazai-lakasok-az-unios-atlaghoz-kepest