Praktikák a napszúrás megelőzésére

Strandoláskor vagy nyári kiránduláskor hajlamosak vagyunk megfeledkezni a napsugárzás és a tartós meleg veszélyeiről. Pedig a napszúrás okozta rosszullét hamar véget vethet a jókedvnek, és a várva várt kikapcsolódásra könnyen rányomhatja bélyegét. Éppen ezért ne vedd félvállról ezt a témát, és fordíts figyelmet a megelőzésre: elég csak pár tényezőre odafigyelni, és nem lesz gond!

Simple tipp a gondtalan nyaralásért: a strandolás kellékeit online is megrendelheted, így legalább még eggyel kevesebb elintéznivalóért kell kimozdulnod a nagy melegben. Fizetéskor, ha lehetőséged nyílik rá, válaszd a SimplePay kényelmes és biztonságos online fizetési megoldását!

Mi okozza a napszúrást?

A tartósan magas hőmérséklet alakítja ki ezt a kellemetlen állapotot. A melegre a szervezet hőleadással (izzadással) reagál, ami a nagy kánikulában komoly folyadék- és sóveszteséghez vezethet. Ha mindemellett a fejet huzamosabb ideig közvetlen napfény éri, az még inkább súlyosbítja a helyzetet: az agyban enyhe duzzanat keletkezik, mely kellemetlen tüneteket vált ki.

Előfordulhat, hogy a tünetek órákkal később, este jelentkeznek csak. Jelentkezhet fáradtság, fejfájás, szédülés és hányinger is. A legjobb, ha egy hűvös, besötétített szobában tudjuk átvészelni ezt a kellemetlen időszakot. A tünetek enyhítésében segíthet a hideg borogatás. Ami pedig a legfontosabb, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget, de csak óvatosan, apránként! 

A test extrém felmelegedése hőgutát is eredményezhet, mely lázzal és esetenként eszméletvesztéssel is járhat. Ezek súlyos tünetek. Amint felismerted, hogy baj van, azonnal orvosi segítséget kell hívni!

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Érdemes minél kevesebbet a napon tartózkodni a legmelegebb órákban, vagyis körülbelül 11 és 15 óra között. Hűsölj inkább a napernyő árnyékában, és hidratálj rendszeresen! Amikor viszont muszáj kimozdulnod, viselj sapkát vagy kalapot! A szervezetnek egyébként is idő kell az alkalmazkodáshoz, a napozás időtartamát fokozatosan kell növelni. A bőr nyári barnasága sem egy nap alatt készül el, eleve nem jó stratégia egyből szétperzselni a bőröd. Mondanunk se kell, hogy a fényvédőkrémek rendszeres használata is kiemelten fontos ebben az időszakban.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Források:
https://www.otpegeszsegpenztar.hu/hu/egeszsegpercek/napszuras
https://benu.hu/cikk/napszuras-tunetei-es-kezelese/
https://benu.hu/cikk/napszuras-vagy-hoguta-mi-a-kulonbseg/