Netbanki jelszó használata vagy biometria? Segítünk a kétlépcsős azonosításban!

Az SMS-ben kapott kóddal történő jóváhagyás a legtöbb internetes vásárlónak már ismerős, de hogyan működik a biometrikus azonosítás, és mi az a TeleKód, vagy internetes vásárlási jelszó? Az internetes kártyás fizetésekhez elengedhetetlen, hogy ismerd ezeket a fogalmakat: cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Új jóváhagyási lépéssel bővült az internetes kártyás fizetési folyamat

Internetes vásárláskor a biztonság érdekében már több lépésben kell igazolnod, hogy a fizetéshez használt bankkártyának tényleg Te vagy a jogos tulajdonosa. Ezt az eljárást többlépcsős jóváhagyásnak vagy erős ügyfél-hitelesítésnek nevezzük. 

Ennek értelmében a hitelintézeteknek a három, kártyabirtokosra vonatkozó adattípusból kettőt ellenőrizniük kell az internetes fizetések jóváhagyásához. Ilyen adattípus lehet valami, ami az ügyfél birtokában van (telefon, kártya), valami, amit tud (PIN-kód, netbank jelszó) vagy valami, ami csak az ügyfélre jellemző (valamilyen biometrikus azonosítójegy).

Az SMS-kód mellett egy további jelszóra is szükség lehet

Az azonosítás egyik lépése lehet a már említett SMS-ben kapott kód begépelése a fizetési felületre – érdemes odafigyelni, mert ez a megszokott folyamat egy új lépéssel egészült ki, ami bankonként eltérő lehet. Van, ahol TeleKódként, internetes vásárlási jelszóként vagy NetBank jelszóként hivatkoznak rá, de a működésük ugyanaz: egy meghatározott karakterszámból álló számsort kell beállítaniuk az ügyfeleknek, amit minden internetes kártyás fizetéskor be kell majd írniuk a megfelelő ablakba az internetes fizetési felületen. Megadod a banktól SMS-ben kapott kódot, majd megadod a korábban az internetes vásárlásokhoz beállított jelszót is, ezzel jóváhagyod a fizetést.  

Az internetes vásárlásokhoz használt jelszó, vagy kód beállítását akár otthonról is könnyen elintézheted, ha használod a bankod internetes felületét vagy a mobilbanki alkalmazást. Ne feledd, hogy bankszámlád biztonságáról van szó: kerüld az olyan számkombinációkat, melyek egyszerűen kikövetkeztethetőek mondjuk a születési dátumodból.

Biometrikus azonosítással kényelmesebb

A biometrikus azonosító egy egyedi biológiai jegy. Minden emberre vonatkozóan más és más, így alkalmas arra, hogy ennek megadásával azonosítsuk magunkat. Az ujjlenyomat- és az arcfelismerés a legelterjedtebb módja az ilyen típusú azonosításnak, de a hang és az írisz mintázata is képes a funkció betöltésére. 

Internetes vásárlásnál, ha a biometrikus azonosítást szeretnéd használni a második faktorként, és bankodnál elérhető ez a jóváhagyási mód, akkor le kell töltened telefonodra a banki mobilalkalmazást. Miután beléptél fiókodba, az elérhető azonosítási módok közül válaszd a biometrikus azonosítást. Jellemzően az ujjlenyomatot vagy az arcfelismerést lehet választani. 

A többlépcsős jóváhagyással kapcsolatos teendőidről tájékozódj kártyakibocsátó bankod weboldalán.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.