Nagy segítség kis barátainknak: a rovarhotel

Az ideális kertnek van egy olyan tartozéka, amelyről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, pedig nagy szolgálatot tesz: a rovarhotel. Igen ám, a sokszor idegesítő, máskor félelmetes rovarok fontos elemei az ökoszisztémának, így a mi élőhelyünknek – nézzük is, hogy vajon miért!

Változatos élővilág

Legyenek bármennyire kicsik is a rovarok, pótolhatatlan szerepet töltenek be a természet körforgásában. Egy részük segít elpusztítani a kártékony társakat, például a katicabogár megeszi a levéltetveket és az atkákat, míg a darazsak elhalt élőlényekkel táplálkoznak. És persze nélkülözhetetlenek a méhek és a pillangók, mert ők porozzák be a növényeket, hogy aztán finom gyümölcsök teremhessenek a kertben. 

Hotel a rovaroknak

A felsoroltak miatt érdemes törődnünk a kertünk apró lakóival is, akiknek ráadásul könnyen biztosíthatunk egyszerre szállást és eleséget is.

Néhány rovar korhadó növényi részekkel táplálkozik, nekik csemegét kínál a rovarhotel, és vannak fajták, amelyek nem csak betérnek, hanem az üreges részekben akár fészket is raknak. Ez mind pozitív visszajelzés arra, hogy jól érzik magukat, márpedig, ha ez így van, a kerti növényeinknek is jó dolguk lesz. 

Ötcsillagos szállodaként „emlegetik” majd a nekik kihelyezett rovarhotelt, amely többféle célt szolgál. A katicák és a lepkék téli hibernálódáshoz használják, míg az év többi szakaszában a szél és az eső ellen jelenthet védelmet nekik. 

És nekünk is: a rovarok szívesebben látogatják a nekik felállított hotelt, mint az otthonunkat, amelybe egyébként is csak jobb híján, a természetes lakóhelyek csökkenése miatt jönnek. Ugyanakkor nem kell tartani darázspopuláció megtelepedésétől, mert ők inkább a lyukacsos, hasított fás búvóhelyeket keresik fel, a rovarhotel pedig nem ilyen. 

Milyen legyen a rovarhotel? 

No de akkor milyen legyen? Mi is készíthetünk egyet csupa természetes anyagból, például kéregből, dióhéjból, lyukacsos téglából, faágakból, szalmából és nádból. A rovarhotelnek legyen teteje, hogy ne ázhasson be, és ügyeljünk arra, hogy alulról se vizesedjen. A legjobb, hogy ha magasított lábakon, stabil, szélvédett helyen áll, és a déli fekvésnek köszönhetően többnyire nap éri. 

Ha még nincs rovarhoteled, rendeld meg házhozszállítással valamelyik webáruházból, és a SimplePay-jel fizetve biztonságosan, készpénzmentesen egyenlítheted ki a számlát. 

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://www.praktiker.hu/rovarhotel-a-kertben
https://utakerthez.hu/blog/rovarhotel/