Mit tegyünk a parlagfű-allergia ellen?

Bár a nyárról sokaknak a strand és a vakáció jut eszükbe, rengeteg ember életét keseríti meg egy ilyenkor fellépő ellenség: a parlagfű. Nézzük meg, mit kell tudnunk róla, és mit tehetünk azért, hogy ne vágja tönkre a forró évszakot.

Miért alakul ki parlagfű-allergia?

Az allergia általánosságban is jelentős probléma, felmérések szerint akár hazánk lakosságának 25-30 százalékát is érintheti, a parlagfű pedig előkelő helyen áll az allergének kétes listáján.

A komplett tudományos háttérben nem elveszve a lényeg, hogy vélhetően genetikai okok és bizonyos környezeti hatások együttállása okozza a parlagfű-allergia kialakulását. A tengerentúlról a kontinensre érkező növény pedig makacs jószág, mert egyrészt egy példány átlagban 3000-4000 magot termel– sőt a nagyobbak akár 60 ezret is! –, másrészt a földben negyven évig is termőképesek maradnak… A július közepi virágzás után az augusztus és a szeptember hoz nagy szenvedést az allergiásoknak.

A tünetek

Amennyiben kapcsolatba kerülünk a növény pollenjeivel, akkor érzékenységtől, intenzitástól függően változó tünetek léphetnek fel. Ismert az allergiás nátha, az orrfolyás, a tüsszögés, az orrdugulás és -viszketés, míg olykor kötőhártya-gyulladás alakul ki, és vörös lesz a szemünk, amely ég és viszket. Sajnos száraz köhögéssel és légszomjjal járó allergiás asztma is kialakulhat, és még csalánkiütések is megjelenhetnek a bőrön.

Mit tehetünk ellene? 

Kezdésként fontos tudni, hogy mivel állunk szemben, ezért szükség lehet az orvosi diagnózisra, szakember általa végzett tesztre.

Ha pedig kiderült a baj, akkor fontos, hogy amennyire csak lehet, a környezetünkben gyökeresen irtsuk ki a növényt, ám semmiképpen se az allergiás személy álljon neki a munkának. A táplálkozásunkban is szem előtt tarthatjuk a parlagfű-allergiát: a citrusfélék, a zöldpaprika és eleve a sok C-vitamin enyhítik a tüneteket. A csalántea segít felkészíteni minket az allergiaszezonra, míg a petrezselyem csökkenti a hisztaminszintet. Jól jöhet az allergiás reakciókat enyhítő brokkoli, fok- és vöröshagyma is.

Allergiásként óvatosan szellőztessünk, hogy minél kevesebb pollen jusson be, és cseréljük gyakran az ágyneműt, amelyet a mosás után inkább a lakásban, és ne a szabadban szárítsunk. A ház megóvásában egyébként speciális pollenhálók beszerzése is segít, és persze ne feledkezzünk meg a gyógykészítményekről sem, amelyek ugyancsak mérsékelik a tüneteket – doktorral egyeztetve sokat tehetünk a jóllétünkért.

Forrás:
https://portal.nebih.gov.hu/-/a-parlagfu-es-az-allergia
https://benu.hu/cikk/igy-gyozhetjuk-le-a-parlagfu-allergiankat
https://www.allergiakozpont.hu/hirek/a-parlagfu-allergia-tunetei