Mire figyeljünk a légkondiválasztáskor?

Jó ideje már nem luxuscikknek, hanem a nyári kánikulát túlélni segítő alapfelszerelésnek számít a légkondicionáló. Ugyan a forró napok még valamivel arrébb vannak, érdemes már most beszereltetni a légkondit, nehogy a nagy rohamban lemaradjunk a megfelelő szakemberről, és hűtés nélkül kelljen végigszenvednünk a nyarat. Érdemes profi segítségét kikérni, ám az alap tájékozódáshoz görgess lejjebb, mert megmutatjuk, mire érdemes figyelni a légkondiválasztáskor.

Mobilklíma kontra split klíma

Kezdésként mérjük fel, hogy a hely adottságai milyen légkondi választását engedik. Például a két, beltéri és kültéri egységből álló, úgynevezett split klíma felhelyezésekor nem tudjuk elkerülni a fúrást, plusz muszáj helyet találni a kültéri résznek. 

Ha ez nem megoldható, akkor a mobil klíma lesz a nyerő, amelynek az előnye, hogy nem kell felszereléssel bajlódni, szakemberre sem kell várni, hiszen csak megrendeljük, és máris beizzíthatjuk. Bónuszként könnyen áthelyezhető, szóval éppen oda vihetjük, ahol szükségünk van rá, így például egy költözéskor is egyszerűbb mozgatni,

A jellemzően dizájnos és innovatív falra szerelt klímaberendezés ugyanakkor általánosságban véve helytakarékosabb, mint a nagyobb mobilklímák, és többnyire csendesebbek is. A már említett szerelési munkák plusz feladatot adnak, és ezáltal szükségünk lesz egy profira is, ám energiahatékonysági szempontból kifizetődő lehet a split klíma.

A helyiség, lakás mérete

Azonban bármelyiket is választjuk, fontos a helyiség méretéhez passzoló berendezést találni, hogy ne csak egy-egy részen érezzük az eszköz áldásosan hűs hatását. A gépek teljesítménye többnyire 2.5 és 7 kW között mozog, és egy kisebb, 30-35 négyzetméteres lakásban vagy helyisgében már a 2.5 kW-os teljesítményű géppel is elérhetjük a célunkat. A nagyobb légtérbe viszont erősebb klíma kell, 50-60 négyzetméterre már 5-7 kW-os masinára lesz szükség.

Az egyik legfontosabb szempont: az energiahatékonyság

A mai mobil és split klímák többsége már inverterként működve hűtő-fűtő funkcióval bír, így sokan egyenesen fűtés helyett használják télen, de mindenféleképpen rásegíthet a fűtési rendszerre. Ez pedig magával hozza, hogy sokszor bekapcsoljuk, ezért még fontosabb szempont az energiahatékonyság. „A” energiaosztály alatt már egyre kevesebb gépet árulnak, míg bevett az „A+++”-os megoldás is. 

Persze garancia és a jól működő szervizháttér is meghatározó, egy jó minőségű klímával hosszú évekre kiűzzük a nyári hőséget a lakásból.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomagátvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://edigital.hu/kereso_klima
https://euronics.hu/haztartasi-kisgepek/levego-tisztitok-parasitok-paratlanitok/hutes-termekek-c1594093
https://www.praktiker.hu/mobil-klima-legkondi-szereles-nelkul
https://homeairguides.com/how-to-choose-an-air-conditioner-guide-on-picking-the-right-ac-unit/