Mire figyelj, ha hidegben futsz?

A hűvös-hideg időjárás beköszöntével hajlamosak vagyunk befejezni a szabadtéri sportolást, és inkább a négy fal között mozogni. Többen tartanak attól, hogy kint könnyen megfáznak, azonban ha kellően felkészülünk a késő őszi futásra, pozitív hatással lesz ránk. Összegyűjtöttünk néhány tippet, mire érdemes figyelni, ha a kinti futás mellett döntünk a hűvösebb időben.

A jó cipő átvisz a latyakon is

A szakértők szerint csupán mínusz húsz fokban vagy annál alacsonyabb hőmérsékletben nem érdemes a szabadban futni. Ennyire hideg ritkán van Magyarországon, ezért inkább a csúszós utakkal kell vigyázni. Akkor is hasznos téli futócipőt húzni, ha sima felületen futunk, mert ez a fajta vízállóbb, mint a nyári változat. Mivel sűrűbben bordázott, könnyebben vezeti el a vizet. Terepre pedig mindenképpen ilyen cipő szükséges, hogy ne csússzon meg a lábunk.

Nem csak gyerekeknek: sál, sapka, kesztyű

Ha hidegebb időben futunk, ne hagyjuk otthon a sapkát. A testünk hőleadásának 30-40 százaléka történik a fejünknél, ezért sapka nélkül könnyebb megfázni, plusz a fejfedő a fület is védi. A sál ugyancsak hasznos a megfázás ellen, míg a kéz úgynevezett kiálló testrésznek számít, ezért fontos takarni. 

Hanyagoljuk a pamutot

Bár roppant hasznos alapanyag a pamut, a téli futáskor nem célravezető azt hordani, hiszen olyan ruhára van szükség, amely elvezeti az izzadtságot. Márpedig a pamut magában tartja a nedvességet. Érdemes rétegesen öltözködni, így a hőérzetnek megfelelően könnyen le- vagy fel tudunk venni egy-egy ruhadarabot. 

Apró trükkök: krémek, folyadékpótlás

Hosszú ideje ismert, mennyire fontos melegítéssel felkészíteni a testet a mozgásra. Télen hatványozottan igaz ez, plusz a még jobb hatásfok eléréséért bevethetünk melegítőkrémet. Bár a hidegben kevésbé érezzük szomjasnak magunkat, fontos eleget inni. A kellemes meleg zuhany pedig még a zimankósabb időjárásból hazaérkezve is jól átfűti a testet.

Ha rendszeresen futunk, a szervezetünk egyre jobban alkalmazkodik a hőmérséklet csökkenéséhez, és ahogyan alkalmazkodik, úgy erősödik, ezért minél többet sportolunk kint, annál ellenállóbbak leszünk. Ahhoz viszont, hogy tényleg jól süljön el a téli futás, fontos gondosan felkészülni rá! 

Szerencsére az összes hasznos kiegészítő elérhető online. A cipőtől a sportzoknin, az aláöltözőn, a speciális sapkán és sálon át a kulacsig minden megvásárolható az internetes felületeken, így kihagyhatjuk a személyes vásárlás okozta nehézségeket. 

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.