Mindent a levenduláról

Aromásan illatozó, szépséges lila növény a levendula, amely akár már késő tavasztól lázban tartja az embereket. Nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem rengeteg hasznos tulajdonsága is van, amely miatt változatosan használjuk a levendulaszörptől a szappanon át illatpárnáig.

Simple tipp: Amilyen sokrétűen alkalmazható a levendula, olyan széleskörű a webáruházak kínálata. Utánvétes fizetés helyett a SimplePay fizetési lehetőséggel online, biztonságosan is kiegyenlítheted a kedvenc terméked értékét, sőt ha elmented a bankkártyád adatait, legközelebb csak néhány egy-két kattintásra lesz szükséged a fizetéshez.

Nemcsak lila, fehér is lehet

A levenduláról mindenkinek a lila szín jut az eszébe, pedig még pasztellrózsaszín és fehér is létezik belőle. Ez is mutatja, milyen sok fajtája van a markánsan illatozó virágnak, ám szinte az összesre igaz, hogy könnyedén termeszthetjük Magyarországon. 

Sebet gyógyítottak vele

Nagy hagyományai vannak az ültetésének, Franciaországban például már a 16. században széleskörűen használták gyógyításra. Akkor még egészen máshol tartott az orvostudomány, mint most, szóval a levendula tökéletesnek bizonyult sebgyógyításra. Persze a használata még ennél is régebbre nyúlik vissza: már az ókori rómaiak is fürdőket illatosítottak vele, ráadásul gyorsan felismerték, hogy nemcsak a testet szabadítja meg a fájdalmaktól, a lelket is nyugtatja. A neve is tőlük eredhet, a latin lavare szó azt jelenti, hogy mosni.

Jolly joker

A levendula igazi jolly joker növény, hiszen szinte mindenre jó. A fürdőszobát szinte el sem lehet képzelni nélküle, a már részletezett hatásai miatt például az illóolajjal igazán kellemessé és andalítóvá varázsolhatod a fürdővizedet, a belőle-vele készült sampon, testápoló vagy tusfürdő, netán az akár saját készítésű szappan felfrissít és ellazít. 

Nagyon gyakran készítenek belőle álom- és illatpárnát is, ráadásul a levendula a ruháidat is megvédi: tegyél belőle egy keveset a szekrénybe, és távol tartja a gonosz kis molyokat.

Persze a konyhában is előfordulnak levendulás termékek: egészen különleges és értékes a levendulaméz, amelyből egyedi desszerteket kreálhatsz, és olivaolajként, fűszernövényként vagy gyógyhatású teaként ugyancsak megszokott. Az újhullámos műfajnak hála megismertük a levendulás limonádét és a fagylaltot is, ám ha a párologtatóba cseppentesz egy kevés illóolajat, ellazít egy hosszabb nap után. 

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://www.agraroldal.hu/levendula-tudnivalok.html
http://www.levendula.hu/9-erdekes-teny-a-levendularol.html
https://24.hu/otthon/2018/06/05/viraga-levele-szara-a-levendula-minden-resze-felhasznalhato/