Minden, amit a dohányzásmentes világnapról tudni kell

Idegességünkben, a közösséghez tartozásért sajnos könnyen nyúlunk cigaretta után, márpedig a lejjebb felsorolt számos veszély miatt ez hosszú távon szinte kizárólag rossz döntésnek bizonyulhat. Ezért is fontos, hogy legyen legalább egyetlen nap az évben - május 31. a dohányzásmentes nap - amikor felhívjuk a figyelmet a káros szenvedély hátulütőire és veszélyeire. Ezen felül pedig megpróbáljuk megmutatni, milyen, akár modern eszközök segíthetnek a leszokásban.

Miért veszélyes a dohányzás? 

A hatályos szabályozások miatt még a gyártók is kötelesek emlékeztetni a cigarettás dobozokon a veszélyeire, és bizony semmi túlzó nincs a legsúlyosabb mondatban: a dohányzás halált okoz. 

Számtalan tudományos vizsgálat és tanulmány bizonyította már, hogy a dohányzás tüdőrákhoz, daganatok és érbetegségek kialakulásához vezethet, sőt még az agyvérzés vagy a szívinfarktus kialakulásában is szomorú szerepet játszhat. Évente hozzávetőleg hatmillióan halnak meg miatta, és közülük nagyjából egymillióan még csak nem is cigarettáznak, hanem a passzív dohányzásnak esnek áldozatul. 

Hogyan szokjunk le? 

Persze ha lenne tuti vagy garantált módszer, biztosan több embert lehetne megmenteni, és kevesebben küzdenének súlyos betegségekkel. A legfontosabb, hogy felismerjük a problémát, elhatározzuk a változtatást és segítséget kérjünk akár szakembertől is. Majd pedig próbáljunk kitartóak lenni akkor is, amikor megszokásból, a nikotin utáni sóvárságból, idegességből vagy stresszoldásként cigaretta után nyúlnánk. 

A környezetünket is bevonhatjuk, hogy empátiával és toleranciával segítsenek minket a rögös úton, amely a dohányzásmentes élethez vezet. A konkrét leszokásban pedig mankót nyújtanak olyan nikotinpótló készítmények, mint a rágó, nikotinos tapasz, tabletta vagy az orrspray.

Ezt nyerjük a cigaretta elhagyásával

Biztathatjuk magunkat azzal is, hogy ha sikerül leküzdenünk a káros szenvedélyünket, akkor rövid és hosszú távon is csak profitálhatunk dohányzásmentességből. 

A keringés javulásától kezdve, a köhögés csökkenésén át, az anyagi spórolásig rengeteget profitálunk. Ráadásul nagyobb eséllyel kerüljük el a tüdőrákot vagy a szívbetegségeket. Tegyünk magunkért, még akkor is, ha kezdetben nehéz, hogy később aztán sokkal jobb legyen!

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomagátvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/pages/news/news/2021/5/commit-to-quit-smoking-this-world-no-tobacco-day
https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/szenvedelybetegsegek/leszokna-a-dohanyzasrol-modszerek-amik-bevaltak/n4p1qp0
https://semmelweis.hu/belgyogyaszat3/dohanyzas-leszoktatas-tamogatas/
http://eszii.hu/efi/index.php/eletmod/egeszsegmegorzes/661-dohanyzasmentes-vilagnap