Minden állatkísérlet-mentes, ami vegán? Infók a CF-ről

Sok-sok kozmetikai termék elkészítéséhez állatok mérhetetlen szenvedésén át vezet az út. Ha szeretnéd, hogy ne egerek, nyuszik és kutyák fájdalma árán állítsák elő a szépségipari cikkek egy részét, akkor neked is a CF, azaz cruelty-free termékeket kell keresned. Hoztunk neked néhány infót a témáról, így arról is, mi a különbség a cruelty-free és a vegán produktumok között.

Mások fájdalma a szépségért? 

Bizonyos becslések szerint manapság évente 500 milliót állatot használnak laboratóriumi tesztelésre. Csak csekély esetben segítik az orvosok munkáját és a gyógyszerkísérleteket – pedig még talán ekkor sem engedhető meg az érző lények kihasználása –, hanem a javarészt a szépség- és hadiipar „dolgozik” velük. 

Kutyák, egerek, patkányok, nyulak, csimpánzok vagy akár macskák, halak, lovak és madarak az elszenvedői annak, hogy a szépségipar termékei elkészülhessenek. Gyakran érzéstelenítés nélkül kapnak a szemükbe vagy a bőrükbe maró anyagokat, netán éri őket erős sugárzás annak érdekében, hogy aztán egy-egy kozmetikai termék engedélyt kapjon, miközben olykor elpusztulhatnak a kísérlet alatt…

Cruelty-free nyuszis logó

Kínában például állatkísérletek elvégzéséhez kötik a kozmetikai termékek forgalomba hozatalát, ám szerencsére az Európai Unióban (EU) tilos állatokon tesztelni, Magyarországon 1998 óta szabályozza ezt a törvény. Előfordulhat azonban, hogy egy cég például az EU-n kívül forgalmazott kozmetikumainál végez állatkísérleteket, vagy valamelyik összetevő teszteléséhez használtak állatokat. 

A teljes bizonyosságot a cruelty-free logó (magyarul kegyetlenségmentességet jelent) biztosítja, amely egy nyuszit ábrázol. Ha ilyen terméket választunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a kozmetikum egyetlen összetevőjével sem kísérleteztek állaton az elkészítés egyetlen fázisában sem. 

Nem minden cruelty-free, ami vegán

A kozmetikai produktumokon sokszor feltűnnek a termék vegánságát bizonyító emblémák, ám nem minden ilyen készítmény cruelty-free. A vegán minősítés azt jelenti, hogy semmilyen állati vagy állatokból kinyert összetevőt nem tartalmaz, ennek számít például a kollagén, a koleszterin vagy a tej, a méz és a méhviasz. Ettől függetlenül a vegán terméket tesztelhették állatokon, így nem lesz cruelty-free. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a cruelty-free gyártmány tartalmaz valamilyen állati eredetű összetevőt, így az meg nem lesz vegán. 

Természetesen a vegánság és a cruelty-free minősítés gyakran kéz a kézben jár, a választáskor azonban gondosan győződjünk meg arról, hogy a kozmetikai termék megfelel az elvárásainknak. 

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://humanitytudastar.hu/minden-amit-erdemes-tudni-az-allatkiserlet-mentes-kozmetikumokrol/
https://prove.hu/allatkiserletek-cruelty-free-termekek/
https://crueltyfreeinternational.org/
https://www.ecco-verde.hu/info/beauty-blog/mi-a-kueloenbseg-a-cruelty-free-es-a-vegan-kozmetikumok-koezoett