Medencetisztítás és -karbantartás házilag

Nincs is vonzóbb látvány nyaranta, mint a kristálytisztán csillogó víz a kerti medencében. Ezzel párhuzamosan kevés lehangolóbb kép létezik annál, mint amikor helyettünk piszkok, és apró bogarak úszkálnak benne, netán egyéb komolyabb probléma vetődik fel, ami meghiúsítja a hűsítő lubickolást. Egy szakember sokat segíthet, ám házilag is képesek lehetünk tisztán tartani és karbantartani a medencét, hogy valóban sokáig, problémamentesen élvezhessük az előnyeit.

Simple Tipp: A medencetisztításhoz szükséges tartozékokat kényelmesen házhoz rendelheted a szakáruházak webshopjaiból. Ha a webáruház biztosítja a SimplePay fizetési megoldást, rendelésedet gyorsan és biztonságosan kifizetheted Simple-fiókkal.

Amiket rendszeresen el kell végezni

Van egy csomó olyan kisebb feladat, amelyet hétről hétre érdemes elvégezni ahhoz, hogy makulátlan legyen a medence, függetlenül attól, hogy épített vagy felállított, merevfalú fajtában fürdőzünk. Ezek általában olyan teendők, amelyekhez nem szükséges leereszteni vagy cserélni a vizet. 

Az algásodás például természetes velejárója a közegnek, ám ha vízszűrőt használunk, megkímélhetjük magunkat a zavaros zöldes víztől és a kellemetlen szagoktól. Egy jól működő vízszűrővel az is elkerülhető, hogy újra kelljen tölteni a medencét, így sok energiát spórolhatunk meg. Ezek között léteznek szűrőbetétes verziók és homokszűrős rendszerek, előbbinél gyakrabban kell cserélni a betétet, utóbbinál elég ritkábban cserélni a szűrőhomokot, ám a tisztítást mindkét fajtánál rendszeresen el kell végezni.

A víz tisztaságát akkor tudjuk megfelelően biztosítani, ha tisztában lehetünk a víz klór- és PH-értékével. Ez nem igényel különösebb szaktudást, csupán egy digitális vízelemző készülékre lesz szükségünk, hogy a kapott adatok tükrében könnyebben beállíthassuk a megfelelő vízkezelést. Ha hetekre elutazunk, akkor sem kell aggódni, hiszen léteznek automata adagolók, amelyek maguktól megfelelően porciózzák a fertőtlenítőszereket. 

A tisztításhoz kapcsolódó néhány feladatot azonban nem tudunk gépekre bízni, a faleveleket, apró köveket nekünk kell eltávolítanunk, amelyben segítségünkre lehet a tisztító háló vagy a medenceporszívó. 

„Nagygenerál”

A pancsolós időszak végeztével a medence is téli álomra vonul, és sokat tehetünk azért, hogy a következő nyáron is hibátlanul szolgálja a kikapcsolódásunkat.

A merevfalú és leereszthető medencéket érdemes darabjaira szedni, hogy az időjárás viszontagságaitól védett helyen, például pincében vagy garázsban tárolhassuk. Persze a földbe ásott, állandó medencékkel ezt nem tehetjük meg, ott a kisebb gépészeti elemeket kell biztonságos helyre vinni, majd a vizet leeresztve, netán elvezetve letakarni a medencét. 

Ha valamiért a víznek maradnia kell benne, akkor érdemes szakértő tanácsát kérni, hogy később ne legyenek fagyási problémák a rendszerben.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://www.praktiker.hu/medencek-karbantartasa-es-tisztitasa
https://www.praktiker.hu/medence-szuro-tisztitasa-hazilag