Lépések a hulladékmentesség felé – a konyhában

Ha szeretnénk, hogy még sok-sok generáció élvezze az általunk látott világot, akkor nekünk is érdemes tenni érte a mindennapokban. A nagy változások akár egészen apró lépésekkel kezdődnek, például azzal, hogy a szelektív hulladékgyűjtésen túl megpróbálsz minél kevesebb hulladékot termelni.

Még gyorsabban teheted környezetbaráttá a konyhádat, ha online szerzed be a szükséges eszközöket, és a rendelésedet online rendezed. A webáruházak többségében választhatod a SimplePlay fizetési megoldást, amellyel kényelmesen és biztonságosan egyenlítheted ki a rendelésed végösszegét.

A folpack és társai

Ha megnézzük, valószínűleg a konyhában keletkezik a háztartási hulladék legnagyobb része – ami teljesen rendjén is van, a megmaradt ételt alufóliába vagy folpackba csomagoljuk, a boltból vékony nejlonzacskóban hozzuk haza a zöldséget, nem is beszélve a rengeteg tisztításra használt eszközről. 

Persze sokan már tettek egy lépést a környezetvédelem érdekében, és hasznos is, ha az egyszer vagy csak néhányszor használt dolgok a szelektív hulladékgyűjtőben kötnek ki, mert így esély kínálkozik az újrahasznosításra, ám még ennél is jobb megoldás lehet, ha eleve megpróbálod csökkenteni a hulladék mennyiségét. 

Elő az üveggel, fémmel, méhviaszkendővel

Például érdemes tartós tárolóedényeket beszerezni: ilyenek lehetnek a vákuumzáras üvegek és a fémedények, amelyeket rengetegszer használhatsz. A folpack helyett jól jöhet a méhviaszkendő, amely természetes anyagokból készül, baktériumölő hatású, teljesen le tud bomlani, és akár egy évig is használhatod őket, hogy megóvd az ételeid ízét, állagát, minőségét. 

Az egyszer használatos papír muffinformák vagy a sütőpapír helyett hasznos eszközök a szilikonformák, míg a papírtörlő alternatívája a mosható törlőkendő lehet, a papírszalvétákat pedig felválthatják az egyedi textilszalvéták, a zöldséget-gyümölcsöt pedig vászonból készült trendi bevásárlótáskába is pakolhatod. 

Fémdörzsi helyett szivacstök és luffa

Persze a konyhában sem akarunk engedni a higiénia iránti igényből, természetes, hogy tisztán akarjuk tartani az evésre használt eszközöket is. Ám szerencsére nem is szükséges megalkudni: a fémdörzsi vagy a megszokott mosogatószivacs helyett ugyanolyan hatékonysággal takarít a szivacstökből készített luffa, és amihez az nem elég erős, azt menthetetlenül elsikálja a növényi sörtéjű, fanyelű mosogatókefe. A mosogató helyett akár használhatsz papírcsomagolású mosogatószappant. 

Apró, ám mégis fontos lépések ezek azért, hogy évtizedek volna is csodás lehessen a bolygónk.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://hulladekmentes.hu/2020/08/11/10-egyszeru-lepes-a-hulladekmentes-konyha-fele/
https://zoldszokasok.hu/alakits-ki-kornyezetbarat-konyhat/