Kovászolás: nem csak nyáron!

A zöldségek kovászolása rengeteg szempontból szuper dolog. Egészségügyi, gasztronómiai és élelmiszer-biztonsági tényezői miatt is érdemes kipróbálnunk ezt a klassz fermentálási módszert.

Manapság a konyhaművészeti trendek jönnek-mennek, de az imént említett praktika egészen biztosan nem fog kimenni a divatból soha, hiszen az emberek már évszázadok óta használják, ezért érdemes megtanulni minden apró csínyját-bínját. A természethez való visszatérés egyébként is reneszánszát éli most, tehát nézzük is meg cikkünkben, mit is érdemes róla tudni!

Mi történik a folyamat során?

A kovászolás során tejsavas erjedés történik meg. Ez pontosabban annyit tesz, hogy a zöldségekben megtalálható tejsavbaktériumokban lévő cukrok a hőtermelés alatt tejsavvá alakulnak át, aminek három fontosabb következménye lesz a végeredményre vonatkozóan: egyrészt szuper ízt ad a zöldségnek, (vagy akár gyümölcsnek) másrészt pedig a Ph érték csökkenése révén tartósító hatása lesz. Végül pedig az így kapott végtermék számos pozitív egészségügyi hatásra tesz majd szert.

Miért is olyan jó egészségünknek?

Immunrendszerünk biztosan meg fogja nekünk köszönni, ha kovászolt élelmiszereket eszünk, hiszen a bennük található probiotikumok segítik az emésztést, ami pedig a bélflóránk egyensúlyának kialakítása szempontjából rettentően fontos, mivel ennek egészsége nagyban kihat immunitásunkra is. Emellett tele vannak enzimekkel, ami remek fegyver a puffadás, és hasi diszkomfortérzet ellen is. Rendszeres fogyasztásukkal csökkenthetjük a szív-és érrendszeri betegségek, plusz a kettes számú cukorbetegség rizikóját is. Tele van rostokkal, továbbá nagy mennyiségben található meg bennük a B-, és C-vitamin, vas, cink, továbbá más ásványi anyagok is.

A nyárnak vége, de a kovászolási időszaknak nem!

A hiedelemmel ellentétben nem kell feltétlenük napfény is hozzá, hogy a folyamatot véghez vigyük.  Elég csupán egy magas hőmérsékletű hely, vagy egy erre a célra kitalált kovászoló edény. Ezt online kényelmesen megrendelhetjük otthonunkba, így az őszi és téli időjárás sem foghat ki rajtunk.

Mire figyeljünk oda művelet során?

Az első és legfontosabb a listán: a tisztaság. Minden részletre ügyeljünk: mossunk alaposan kezet, tisztítsuk meg kellőképpen az üveget, amit használni fogunk, a konyhai felületeket is megfelelően fertőtlenítsük, és persze az eltenni kívánt zöldségeket is gondosan tisztogassuk le. Ez azért fontos, mert csak a számunkra kedvező baktériumokat szeretnénk elszaporítani. Első alkalommal próbáljuk meg precízen követni a leírt recepteket, például a sós felöntőlé koncentrációját pontosan tartsuk be, majd később, ha már picit gyakorlottabbak vagyunk, nyugodtan kísérletezhetünk új nyersanyagokkal, ízkombinációkkal.

Forrás:

https://otthonka.ezalenyeg.hu/konyha/mi-az-a-kovaszolas-es-miert-nem-kell-hozza-kenyer-56275

https://magyarmezogazdasag.hu/2020/04/26/kovaszolas-ne-csak-nyaron-es-ne-csak-uborkat

https://sobors.hu/technologia/mi-az-a-kovaszolas/