Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Kísérletezz otthon a világ ízeivel!
Ha nem is egy karnyújtásnyira, pár kattintásnyira elérhetőek a legkülönbözőbb fűszerek és egyéb élelmiszerek az internet segítségével: ha megfogott egy másik kultúra konyhája, rendeld meg az ételek alapvető hozzávalóit még ma, és láss neki a kísérletezésnek otthon! Inspirációként ezúttal 4 ország jellegzetes ízeivel készültünk.
Minden olasz étel középpontjában megtalálható az olívaolaj
Ezt elsősorban a főzéshez használják, finomabb változatait viszont egész kreatívan alkalmazzák például tálalásnál az ételt megkoronázó befejező löttyintésként vagy mártogatósok összetevőiként. Az olívaolajnak jótékony hatása is ismert: magas antioxidáns-tartalma hozzájárul a szív egészségéhez.
Ha egyetlenegy fűszernövénnyel kéne jellemezni az olasz konyhát, az egész biztosan a bazsalikom lenne: annyira éles és ismerős az a frissesség, amit elérhetünk levelei hozzáadásával. Szeletekre vágott paradicsom, mozzarella, prosciuttó és egy jó adag bazsalikom, természetesen olívaolajjal meglocsolva – mi ez, ha nem a tökéletes olasz előétel?
Mexikói estét tervezel otthon? A forró hangulatról az ételek gondoskodjanak!
Itt jön a képbe a chilipor: ezt húsok és zöldségek fűszerezéséhez használják. Nem feltétlen tömény chiliről van szó, általában oregánó és kömény hozzáadásával alkotják meg a tökéletes, pikáns keveréket. A mexikói ételek másik alappillére a koriander, ezt gyakran használják a salsa szósz elkészítéséhez. A legjobb, ha a koriandert közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez, így az nem veszít ízéből. Fűszeres hús, grillezett zöldségek, mártogatós és tortilla chips – kész is a menü, ami valljuk be, mégis csak előrelépés a bolti chilisbab alaphoz képest.
Só helyett szójaszósz
A japán konyhában ezzel a lépéssel csempészik azt a plusz zamatot az ételekbe. A szójaszósz tehát elengedhetetlen, ha a japán ízvilágot szeretnéd otthon megcélozni. Általában rizsborecettel, mirinnel és néha chilivel, gyömbérrel vagy újhagymával keverik össze, ez képezi jellegzetes ételeik alapját. A szekrényben tarts mindig különféle szárított és vákuumcsomagolt tésztákat is: például az udon tészta és a soba tészta nagyon népszerű az ízük és a textúrájuk miatt. A megfelelő fűszerekkel, tésztával és sok zöldség hozzáadásával el is készítheted kedvenc levesedet!
A curryt nem is használják Indiában
A currypor, az a sárga fűszerkeverék, ami bizonyára ott lapul a te szekrényedben is, valójában egy nyugati találmány. Arra használjuk, hogy ételeinknek egy kis indiai beütést kölcsönözzünk, pedig egy autentikus indiai szakács sose nyúlna ehhez az alapanyaghoz. A currypornak így nincs is köze az indiai curryhez, ami egy húsos, zöldséges étel megnevezése, melyet mártással gazdagon és rizzsel tálalnak. Ami viszont a curryporhoz nagyon hasonló, és tényleg használják Indiában, az a garam masala, mely koriander, kömény, kardamom, szegfűszeg, fekete bors, fahéj és szerecsendió keveréke.
Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem
Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.
Forrás:
https://toscanaslc.com/blog/flavors-of-italian-cuisine/
https://bennystacos.com/2020/01/02/what-are-the-most-popular-mexican-spices-and-flavors/
https://www.sushisushi.co.uk/blogs/education/12-essential-japanese-food-ingredients-for-chefs
https://www.thespruceeats.com/curry-powder-1328534
https://www.thespruceeats.com/what-is-garam-masala-995690