Kiberbiztonság hónapja: tippek a biztonságos online vásárláshoz

A kiberbiztonság hónapját 2012 óta októberben tartják Európában. A kampány célja felhívni a figyelmet a számítógépes rendszeren keresztül jelentkező veszélyekre. „Think before you click” a mottó idén is, vagyis „gondolkodj, mielőtt kattintasz!” Milyen igaz ez az online vásárlásokra is: cikkünkben összegyűjtöttünk néhány jótanácsot, melyekre ha odafigyelsz, jóval nagyobb eséllyel kerülöd el a bajt.

Figyelj a részletekre!

Keresd az „s” betűt a weboldal URL-címében! Ha az URL-cím „https” kezdetű, akkor a webáruház üzemeltetője nagyvalószínűséggel megtette a szükséges lépéseket a biztonságos internetes vásárlás érdekében. A „http” önmagában nem elég, hiszen az „s” betű (secure) jelenti a biztonságos kapcsolatot. Ellenőrizd azt is, hogy a weboldal neve tartalmaz-e helyesírási hibákat vagy furcsa karaktereket! Jó jel, ha a honlapon szerepelnek a nagy kártyacégek biztonsági logói (pl. MasterCard SecureCode). A legjobb, ha ismert márkák oldalán vásárolsz. Amennyiben ez nem megoldható, neked kell ismereteket gyűjtened, mondjuk az üzemeltető adatainak átböngészésével, vagy a vásárlói visszajelzések elolvasásával.

Amit soha ne tegyél

A biztonságos keretekbe nem fér bele, ha egy webshop e-mail üzenetben kéri tőlünk bankkártya-adatainkat vagy valamilyen jelszavunkat. Ilyet soha ne tegyél: ha egy webshopnál hasonló feltételekkel találkozol, jobb tovább állni. Egyébként arra is figyelj, hogy milyen e-mailek futnak be postafiókodba. Ismeretlen forrásból érkező, gyanús fájlokat ne tölts le számítógépedre, mert az adathalász vírusok ellophatják bizalmas adataidat.

Az egy kattintásos fizetést válaszd inkább!

Amikor egy online vásárlás során elmented bankkártyádat a SimplePay felületén, onnantól kártyaadataidat egy digitális token fogja helyettesíteni. Tehát, amikor a Simple-fiókodba mentett kártyával fizetsz egy webshopban, valójában ezzel a tokennel fizetsz, melyből bankkártyaadataidat nem lehet kinyerni. Így nem kell attól tartanod, hogy illetéktelenek kezébe jut ez a bizalmas információ. Ráadásul fiókodba bejelentkezve tényleg csak egyet kell kattintanod a fizetéshez, ami nagyon kényelmes és egyszerű.

Jó tudni

A kártyatársaságok a kártyabirtokosok érdekeit védik. Ha kártyával vásároltál online, és a terméket nem kaptad meg, vagy bármilyen problémád van vele, akkor bankodhoz is fordulhatsz. Amennyiben a bank jogosnak ítéli meg a panaszt, visszatéríti számládra a kérdéses összeget. Ezt nevezzük chargeback eljárásnak. Amikor utánvéttel fizetsz, és a termék hibáját például csak a futár távozása után veszed észre, akkor értelemszerűen nem élhetsz ezzel a lehetőséggel.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Források:
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/internet-biztonsag/biztonsagos-vasarlas
https://simplepay.hu/vasarloknak/