Karácsonyfa sokáig

Ismerős kép: annyira hullik a karácsonyfa tűlevele, hogy nem győzzük söpörgetni a padlót, ráadásul gyorsan megkopaszodik a lakás dísze, így szinte rögvest az ünnepek után dobhatjuk is ki a nemrég még fényesen csillogó fát.

Aki viszont nem szeretne karácsonykor folyton seprűt ragadni, sőt arra vágyik, hogy a karácsonyfa akár hetekig frissen illatozzon az otthonában, az tartson velünk, mutatunk néhány praktikát arra, hogy hosszú ideig ékesítse a házat a fenyő. 

Friss, friss, friss

Persze nehéz pontosan ellenőrizni, hogy ténylegesen mikor vágták ki a fenyőt, ám a karácsonyfa beszerzésekor próbáljunk ügyelni arra, hogy minél frissebb legyen a fa. Ha ugyanis már hetek óta a hálóban szomorkodik a vásárlóra várva, akkor értelemszerűen kevesebb ideig bírja otthon. Néhány jel árulkodik a fa állapotáról: a sárgás levél, a ráncos kéreg és a penészes szag óva int minket, és akkor se válasszuk azt, ha egy érintéstől hullani kezd a levele. 

Ami a fafajtákat illeti, a lucfenyő kevésbé számít tartósnak, míg az ezüst- és a nordmann fenyő jól bírja a lakás klímáját. 

Túlélést jelentő víz

Segít frissnek és üdének megőrizni a karácsonyfát, ha még a díszítés előtt vízbe állítjuk, és később is „öntözzük”. A webáruházakban könnyen találunk olyan fenyőtartót, amelynek van víztartó edénye is, és merjünk is netről rendelni, hiszen nemcsak a cipekedést spóroljuk meg, hanem a SimplePay-nek köszönhetően készpénzzel sem kell bajlódni, a mentett bankkártyával szuperegyszerű a fizetés. 

A vízellátáskor egyébként arról is győződjünk meg, hogy tényleg vízbe érjen a fa, ugyanis a törzs alján lévő gyantacsík megakadályozhatja, hogy magába szívja a vizet. 

Hővel, fénnyel óvatosan

Míg az egyik oldalról a folyamatos vízpótlással segíthetünk megőrizni a fa jó állapotát, sőt időnként némi vízzel is lespriccelhetjük (persze csak ha nincsenek a fán elektromos égők!), addig a másik oldalról próbáljuk távol tartani a nagy melegtől. 

Amikor a fa helyét keressük a házban, vegyük figyelembe a radiátorok vagy egyéb hőforrások elhelyezkedését, és igyekezzünk ezektől minél távolabb tenni, hogy ne száradjon ki a normálisnál is gyorsabban. Ezt a szempontot az izzók kiválasztásakor is szem előtt tarthatjuk, mert a nagyobb fényerő magasabb hőmérsékletet generál, így többet árthat a fának, mint a kisebb fényerejű izzók. Ha minderre odafigyelünk, akkor hosszabb ideig élvezhetjük a karácsonyfa ünnepi látványát.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Forrás:
https://www.agrarszektor.hu/kiskertblogger/karacsonyfa-kisokos-5-tipp-hogy-a-fa-hetekig-kitartson.9545.html
https://vizmegoldas.hu/vizszures/karacsonyfa/