Jógázás: miért és hogyan vágj bele?

A jógázás sokak számára egyfajta menedéket jelent a pörgős, sokszor már kaotikus mindennapok elől. Ha érdekel, mégis hogyan képes ez a mozgásforma elősegíteni a testi és lelki egészségünket, és mi kell ahhoz, hogy Te is kipróbálhasd, olvass tovább!

A hajlékonyság fejlesztése

A jógagyakorlatok szabályos végrehajtásában a légzés fontos szerepet játszik. A helyes légzés segít ellazítani a testet, így az izmokat megnyújtó pózok kevesebb fájdalommal járnak. A fejlődés hétről hétre egyre szembetűnőbb lesz, ahogy képesek leszünk egyre pontosabban végrehajtani a gyakorlatokat. A hajlékonyság egyébként minden sportban az előnyünkre válik, hiszen minél rugalmasabbak izmaink, annál kisebb a sérülés kockázata. Merevségünket leküzdve pedig a mindennapok egyszerű mozdulataiban is érzékelünk pozitív változásokat.

Megálljt parancsol a stressznek

A légzésgyakorlatok nem csak izmaink ellazításában, hanem folyamatosan pörgő gondolataink lelassításában és belső világunk megnyugtatásában is segítenek. A helyes tartás, az egyensúlyozás minden póz esetén összpontosítást kíván meg tőlünk, így a jelen pillanatra koncentrálva legalább egy kis időre magunk mögött tudhatjuk a gondokat, a stresszt. A nyugtató légzéstechnika elsajátítása egyébként a jógaórán kívül is nagyon hasznos lesz, hiszen például elalváskor is bevethetjük a minőségi és gyógyító éjszakai pihenés érdekében.

Kíméletes izomerősítés

Amikor felvesszük a különböző jógapozíciókat, testünk izmai statikusan dolgoznak. Más-más pózok a test különböző részeit dolgoztatják meg, így a jóga lehetővé teszi a karok és a lábak erősítését is, de a legnagyobb igénybevételt mégis a has és a hát izmai végzik. Ez elsősorban a helyes testtartás megőrzésében segít, ráadásul a hátfájás megelőzéséért is sokat tehetünk vele.

Hogyan vágjunk bele?

A jógázáshoz elég egy jógamatrac és bármilyen kényelmes öltözet. Vannak azonban eszközök, melyek elősegítik a gyorsabb fejlődést: ilyen például a jógatégla, a jógaheveder és a jógapárna. A jógatégla és a heveder a végtagok megtoldásával segít: ha hiányzik még pár centiméter a talaj eléréséhez, addig a jógatéglán megtámaszkodhatsz; ha még nem tudsz ráfogni a lábfejedre, akkor a hevederrel egyre közelebb húzhatod magad. A párna az ülő pózokhoz biztosít megfelelő alátámasztást, ugyanakkor a hát és a gerinc megnyújtásában is segít. Az eszközöket megtalálod online is, így kényelmesen beszerezheted őket, ha úgy döntesz, belevágsz a jógázásba. A fizetéshez pedig használd a SimplePay online fizetési megoldását! 

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Források:
https://sportoljma.hu/magazin/5-erv-hogy-elkezdj-jogazni
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/9-benefits-of-yoga
https://www.jogaklikk.hu/blog/Hogyan_segitik_a_gyakorlast_a_jogaeszkozok__248/