Induljon gondtalanul a tanév!

A karácsonyi forgatagot követően a július és szeptember közötti időszak a második legnagyobb vásárlási szezon, amikor kétségbeesett szülők, és elfáradt gyermekeik próbálják összegyűjteni az évkezdéshez szükséges tanszereket, miközben a megrakodott bevásárlókocsival manővereznek az embertömegben. Idén nem kell, hogy így legyen!

Folyamatosan bővülő webshopok egész sora várja, hogy enyhítse a sulis bevásárlás okozta stresszt. Nem csak a tömeget kerülheted el, de még nyitvatartási időhöz sem kell igazodnod, a végső ellenőrzésnél pedig, ha észreveszed, hogy valami kimaradt, csak könnyedén hozzáadhatod a terméket a kosaradhoz mindössze pár kattintással. 

Simple tipp: Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy még a bankkártya adataidat sem kell ismeretlen weboldalakra bepötyögnöd? Csak vásárolj online, egyszerűen, és gyorsan a Simple fiókodban mentett bankkártyáddal a SimplePay fizetési megoldásán keresztül, így garantáltan biztonságban maradnak a bankkártyaadataid! 

Ugyan a legtöbb iskola összeállítja a kötelező tanszerek listáját, nem árt, ha átnézed a mi összeállításunkat is, nehogy kimaradjon valami. Természetesen iskolánként eltérők lehetnek az évkezdéshez szükséges eszközök, a mi válogatásunkban olyan általános kellékeket és jótanácsokat gyűjtöttünk össze, amely minden gyerkőcnek jól jön majd.

Kezdjük a grafitokkal és színesekkel. Bár elsőre nem is gondolnánk, óriási a kihívás. 

 • Kell-e a márkás, vagy jó lesz az a „másik” is? Egyértelmű, hogy mindenki a saját anyagi keretein belül próbálja a maximumot kihozni a bevásárlásból. Mivel a nap nagy részében ez a munkaeszköz válik a tanulók legnagyobb pajtásává, nem érdemes rajta spórolni. A sokdarabos csomagok általában olcsóbbra jönnek ki, de mindenképpen érdemes kicsit bogarászni az árak között.
 •  H/HB/B betűk számokkal kombinálva… Aki gyakorlatlanabb a ceruzavásárlásnál, elsőként könnyen elveszthet a rövidítések útvesztőjében. A jelölések a ceruza keménységére utalnak és a következőket jelentik: H – hard (kemény), B – black (fekete), F – fine (finom). Alsós gyermekek számára a sima H jelzésű ceruzák nem feltétlenül jó választás, mert nem az írással ismerkedő kezeknek találták ki. Nekik a HB-s és B-s ceruzákat ajánljuk. A 2B-s még belefér, de ennél magasabb számjelzésű írószerrel már nagyon könnyen maszatolódik az írott munka, mivel egyre „puhább” lesz a grafit.
 • Színes cerkáknál jellemzően 2 típussal találkozhatunk: natúr, illetve a színes borításúval. Sokkal könnyebben kezelhető ez utóbbi, hiszen nem kell a tolltartó sűrűjében a kis hegyeket pásztázva kiválasztani a megfelelő színt.

Faragók vagy hegyezők

 • Ha már ceruza, akkor bizony a hegyezők is számításba jöhetnek. Mivel nagy valószínűség szerint lesznek vékony és vastag ceruzáink, sőt háromszögletűek, amiket a legkönnyebben a szélesebb nyílással tudjuk faragni, a duplahegyezőket javasoljuk. Érdemes a tolltartóba betenni egy kicsit, azonnali hibaelhárítónak. De ha nem szeretnéd, hogy a gyermeked a szemetes fölött töltse a napját, mindenképpen érdemes tartályosokból is eltenned egyet a táskájába.

Radírok

 • Ha máshol nem is, rajzolásnál biztosan szükség lesz rá. A puhábbak nem hagynak maguk után sem radír, sem ceruzanyomot – és hát végső soron ez is lenne a célja. Abszolút a fogyóeszközök listáján szerepel, ezért érdemesebb a többdarabos csomagot választani, nehogy vasárnap este derüljön fény a hiányára.

Vonalzó

 • Elsőben jellemzően nem használnak hosszú vonalzót, ezért a 17 cm körüli hossz bőven elegendő. Méreténél fogva a tolltartóban is helyet kaphat. Ha lehetőséged van, kisebb gyermeknek válaszd a flexibilis fajtát, ami kisebb eséllyel törik el kardozás közben. 

Tolltartó

 • Iskolai igényektől függően különböző méretű, és formájú tolltartók sorakoznak az üzletekben. Léteznek a berendezett és az üres, emeletes vagy földszintes, illetve a bugyor-szerű „egybeömlesztős” típusúak is. Piciknek egyértelműen a rendszerezős fajtát ajánljuk egy-két kisebb rekesszel, hogy az iskolai kincsek se vesszenek el. A tolltartó választás általában az egyik kedvenc iskolakezdési programja a gyerekeknek, így amikor böngészed a webshop kínálatát, ültesd magad mellé csemetédet.

Füzetek és csomagolók

 • Alsó tagozatban jellemzően az A5 méretben (kicsi) kell gondolkodni, a spirálfüzetek ugyan látványosak, de nem praktikusak. A vonalas füzetek kódszámára feltétlenül figyelj, hiszen az alsó évfolyamokon különböző vonaltípusokkal- és közökkel dolgoznak. A négyzetrácsosnál a margóval ellátottat keresd. 
 • A füzet valamilyen formában védelemre szorul. Ez lehet papír, fólia, illetve ügyes kezűek varrhatnak cserélhető huzatot is. Ha a mintásakra áttetsző fólia kerül, több dolgod nincs is. A fóliából 3 féle formában találkozhatsz. Az öntapadós, tapéta-jellegű az egész felületre tapad. Előnye, hogy nem bukik ki belőle a becsomagolt eszköz, hátránya, hogy ha nem figyelsz a felvitelnél, néhol buborék kerül alá ragasztáskor, ami nem annyira szép. A másik típus, aminek a két szélső oldalán ragasztócsík van. Előnye, hogy viszonylag könnyen és gyorsan kezelhető. Hátránya, hogy ha a könyv vagy füzet gerincét fogják meg a gyerekek, kifordulhat a borításból. Egyébként mindkét típus méretre szabható és strapabíró. A harmadik a bebújtatós füzetborító. 

Néhány iskolában kifejezetten a fóliát kérik a könyvekre, mert a fedőlapok alapján azonosítják be az éppen használandó darabot. Az áttetsző borításnak nagy előnye, ha úgy indultunk neki a füzetválasztásnak, hogy minden órára más borító mintájú füzetet választotok, így a táska rejtelmeiben gyorsan megtalálja gyermeked, amire adott pillanatban szüksége van.

Kreatív eszközök és rajzdoboz

 • Ha a suli nem tud külön tárolóegységet biztosítani az eszközöknek, akkor egy nagyobb cipősdoboz tökéletesen megfelel a célra. Borításnak mehet akármi, ami szív-kedvenc, az éleket érdemes vastagabb celluxszal megerősíteni.
 • A doboz tartalma általában ugyanaz: olló, filc, zsírkréta, gyurma, ragasztó, festék, ecsetek, vizes tál. A jó olló mindenképpen megkönnyíti a nyírást, használatával igényesebb munkák kerülhetnek ki a kezecskék közül. 
 • Ragasztónál praktikusabb a stiftes verziót választani, mert nem csorog ki belőle feleslegesen semmi, így csak oda kerül a ragacs, ahova kell. Hamarabb szárad, így nem lesz türelem-próba az alkotás. A kenőfejes ragasztók talán a legesztétikusabb megoldást kínálják.

Kulacs és uzsidoboz

 • Minden nap csomagolj friss innivalót gyermekednek, hiszen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel elengedhetetlen. Ízlések és szokások kérdése, hogy ki milyen folyadékot szeret, viszont, ha véletlen baleset következtében kifolyna, a sima vízzel járunk a legjobban. A picik általában az iskolában étkeznek, így komolyabb mennyiségű étel csomagolása nem feltétlenül indokolt. Ebből kifolyólag az uzsidoboz ne legyen túl nagy, de például egy adag gyümölcs azért férjen bele. Mindenképpen jó, ha a doboz és a kulacs is BPA mentes.

 Diákigazolvány tartó

 • Hasznos, ha diákigazolványt vagy bármilyen más iratot: TAJ kártyát, adókártyát, lakcímkártyát valamilyen szép, keményfedeles tartóban őrizzük. 

Iskolatáska

A legvégére hagytuk a legnehezebb döntést: milyen legyen az az iskolatáska. Különösen akkor nagy a dilemma, ha nem csak a funkcionalitás és a praktikum számít, hanem szeretnéd, hogy gyermeked is szívesen hordja nap, mint nap az iskolába. 

 • Az iskolatáska kiválasztásakor ne csak a cipzárok és az anyag tartósságára ügyelj, hanem a vállpántokra is, hiszen ezek tartják az iskolatáska teljes súlyát. Az iskolatáska hátát is tüzetesen vizsgáld meg. Különösen a kisebb gyermekek számára fontos, hogy jól ki legyen párnázva, és ergonomikus kialakítása legyen megelőzve ezzel a különböző gerinc, és testtartással kapcsolatos problémákat. A táska belső kialakítására, a belső tárolóhelyekre is figyelj oda, hogy praktikus eloszlása legyen, és legyen külön zseb a kulacs és az uzsonnás doboz számára is.
 • Fontos továbbá, hogy vízálló, vagy vízlepergető anyagból készüljön az iskolatáska, és az alja meg legyen erősítve. Azt is ellenőrizd, hogy legyen az iskolatáskán fényvisszaverő anyag, hogy a gyermeked látható legyen az autósok számára is. Ha ez hiányzik egy amúgy szuper iskolatáskáról, ne aggódj – a fényvisszaverő matricák, kulcstartók akár külön is megvásárolhatók, és utólag ráhelyezhetők a táskára.

TIPP: Biztosan te is sokszor láttál olyan gyermekeket, akik az iskolatáska súlya miatt görbén tartották magukat, beesett a válluk. Amellett, hogy a megfelelő iskolatáskát választod ki a gyermeked számára, ellenőrizd azt is, hogy ő megfelelően hordja azt! Ha a gyermek megfelelően hordja az iskolatáskát, az tartósabb lesz, tovább megőrzi az alakját.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

[1] Derül ki a Deloitte által publikált „Deloitte back-to-school shopping survey” című felméréséből.