Immunrendszer erősítő praktikák a kamrából

Az immunrendszer erősítése kiemelt fontosságú az őszi-téli időszakban. „Az vagy, amit megeszel” – tartja a mondás, ami az egészségünkre is igaz. Az étrendünk nagyban befolyásolja, hogy milyen mértékben képes szervezetünk védekezni* a fertőző betegségek ellen. Ha szeretnéd felturbózni magad a hideg hónapokra, válaszd az online ételrendelést, és frissítsd fel éléskamrádat kényelmesen!

A távol-keleti csodaszer: gyömbér

A gyömbért elsősorban olyan receptekből ismerjük, mint a mézeskalács vagy a gyömbéres keksz, a gumós növény azonban sokkal több egy egyszerű ízesítőanyagnál. A Délkelet-Ázsiában, Indiában és Kínában őshonos gyömbér a régió étrendjének szerves részét képezi évszázadok óta, aromáján túl gyógyító tulajdonságai miatt becsülik nagyra. Inkább a megelőzés céljából érdemes használni, de ha már megfáztunk, a tünetek enyhítésében is segíthet. Főzhetünk belőle teát, de rágcsálhatjuk a meghámozott, friss gyömbért nyersen is.

Egész évben, de most különösen: zöldségek és gyümölcsök

A C-vitamin is erősíti az immunrendszert, így gondoskodnunk kell ennek rendszeres utánpótlásáról. A citrusfélék C-vitamin tartalma magas, például a narancs, a citrom és a kivi tartozik ebbe a kategóriába. Hasonlóképpen szolgálatba állíthatjuk a zöldségeket is: a zöldpaprika, a savanyúkáposzta, a cékla és a retek is szóba jöhet, ha C-vitaminban gazdag ételeket szeretnénk fogyasztani.

A hasunkra is gondolunk: joghurt

Ha a pocak egészséges, a szervezet is sokkal ellenállóbb. Éppen ezért – bármilyen szokatlanul is hangzik – a joghurt is segíthet megbirkózni a betegségekkel. Az élőflórás joghurt probiotikumban gazdag, mely szükséges a megfelelő emésztéshez. Így hatékonyabban működik majd a méregtelenítés is, és az immunműködés is javul.

Amiből a kevesebb több: fokhagyma

A fokhagyma gazdag az allicin nevű tápláló vegyületben, mely képes serkenteni az immunsejteket. Ugyanakkor remek forrása a C- és B6-vitaminnak, valamint olyan ásványi anyagoknak, mint a foszfor, a kalcium, a kálium és a vas. Fontos tudni, hogy jótékony hatása valamelyest mérséklődik a sütés hatására. Figyelj a mértékletességre is: ha hirtelen nekiesünk a fokhagymafalásnak, az a gyomrunkat alaposan felkavarhatja. Napi egy-két gerezd maximum az ajánlott adag belőle.

*Az említett élelmiszerek nem akadályozzák meg a betegedést, de segíthetnek, hogy a szervezet könnyebben leküzdje azt.

Simple tipp: utánvét helyett biztonság és kényelem

Az interneten történő vásárlást követő zökkenőmentes és biztonságos csomag átvétel érdekében fizesd a kiválasztott terméket készpénzmentesen a neten. A kényelem mellett még plusz biztonsági funkciókkal bír, ha az online bankkártyás fizetést választod utánvét helyett! Hogy ezek pontosan mik, ITT elolvashatod.

Források:
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-ginger
https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/include-these-3-foods-to-supplement-your-immunity-this-winter-season-7110225/
https://www.businessinsider.in/science/health/news/5-major-health-benefits-of-garlic-from-boosting-your-immune-system-to-lowering-cholesterol/articleshow/84623993.cms
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/ingredient-focus-garlic
https://www.onhealth.com/content/1/immune_system_boosting_foods